El ministeri ha aportat un 75% i el consistori hi ha invertit l’altre 25% del pressupost total d’adjudicació de l’obra, que ha sigut de 228.874 euros

 

L’alcaldessa de Benicàssim, Susana Marqués, acompanyada del director general d’Arquitectura, Vivenda i Territori del Ministeri de Foment, Antonio Aguilar, i el delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, han visitat  la torre de Sant Vicent, per a donar per conclosos els treballs de restauració de la talaia.

L’obra de recuperació de l’aspecte original de la torre ha sigut possible gràcies a la convocatòria d’inversió del 1,5% cultural del Govern d’Espanya.

Marqués ha destacat que “Benicàssim creu en el seu patrimoni, creu en el valor de la seua història, i creu també en la necessitat de protegir i promoure totes les accions que calguen per a posar en valor eixe patrimoni.La recuperació de Vil·la Elisa i la seua finalització i la restauració d’aquesta torre de Sant Vicent eren imprescindible per a la nostra ciutat. Els veïns de Benicàssim senten aquests llocs com a propis, com a part del seu cor. I ara, per fi, ambdós seran una realitat. A més, aquest projecte no acaba ací. Fins a aquest moment, i amb l’ajuda del ministeri, hem aconseguit recuperar la torre. Però ara és el moment de dotar-la de més valor. De mostrar-la com un atractiu per a veïns i visitants. Volem convertir aquesta torre en un lloc de referència sobre la nostra història, el nostre passat i poder explicar, a través dels mètodes més moderns, com hem arribat a ser, a través de la història, el Benicàssim d’avui en dia”.

 La torre de Sant Vicent, construïda entre 1597 i 1599 per a defendre la costa benicassuda dels atacs barbarescs, ha patit al llarg de la història nombroses modificacions que van finalitzar inclús amb la torre adossada a l’antiga caserna de la Guàrdia Civil.

Ara, la torre recobra la seua esplendor estètica i es converteix en un element del paisatge de la costa benicassuda digne de ser un dels atractius més rellevants per al turisme cultural del municipi.

Amb la rehabilitació, l’interior de la torre s’ha condicionat per a ser una sala d’interpretació i d’exposicions, on el visitant podrà conéixer els detalls de la torre i la seua vàlua dins del sistema defensiu de la costa valenciana. Com ha explicat l’alcaldessa, “volem dotar-la d’un contingut audiovisual que possibilite fer arribar al visitant la seua història i el seu valor i tot el conjunt convertir-lo en un exponent del nostre atractiu turístic. De fet, en volem donar a conéixer aquest projecte com un al·licient més per a visitar Benicàssim i disfrutar tot l’any del seu entorn natural i cultural”.