L’ajuntament recorda que el lloc de concentració de les carrosses per a la desfilada de la coqueta el dilluns 16 és el Carrer La Vinya i que hauran d’estar inscrites amb anterioritat en el SIC

Aquest dimarts 10 de gener, les Reines de les Festes i les seues Corts D’Honor han inaugurat, al costat de la corporació municipal, les primeres fornades de *Coquetes de Sant Antoni de les 23.000 que s’elaboraran i enfornar en els quatre pròxims dies en el Forn José María en els quals tenen ja preparada més d’una tona de farina. Es tracta del tret d’eixida a les festes patronals de Benicàssim en honor a Sant Antoni i Santa Àgueda d’aquest mes de gener que duraran nou dies i. que estan marcades en el calendari com a històriques a l’ésser les primeres en les quals es podrà celebrar el multitudinari dia de les Paelles després de la pandèmia de la COVID-19.

L’alcaldessa de Benicàssim, Susana Marqués, ha remarcat que, “ la il·lusió de tots els benicenses de reprendre aquestes festes ens inunda, així com la responsabilitat de treballar aquestes setmanes perquè tot estiga com toca, especialment el dia de les Paelles on ens convertim en capital social de la província de Castelló. Estem acabant d’elaborar tot el que no es veu perquè tot funcione, neteja, seguretat, organització, etc.“.

El forn José María té ja en marxa la primera fornada de les 23.000 coquetes que es realitzaran fins al divendres. L’apilament de matèria primera per a aquest tradicional esdeveniment és de gran envergadura: concretament tenen preparades a més de la tona i mitja de farina, 600 kg de sucre, 1.500 ous, 700 litres d’oli, 600 litres d’anís i 600 litres de moscatell.

La nit del 16 de gener es repartiran després del volteig de campanes, i les fogueres, als veïns i visitants que s’acosten al repartiment de la coqueta. Allí aniran acompanyats de cavalls o damunt de carros i carrosses que representen estampes tradicionals del Benicàssim de fa unes dècades. També podran acostar-se per la tradicional coqueta simplement caminant, participant en la desfilada abillats i amb calçat i roba tradicional.
El costum marca que la desfilada dona tres voltes i en finalitzar es procedeix al repartiment de les coquetes que dies abans s’han elaborat en la fleca del municipi José María i que compta amb la inestimable col·laboració de festeres, comissió de festes, veïns i veïnes.
L’Ajuntament recorda que el dilluns 16 el lloc de concentració de les carrosses per a participar en la desfilada de la coqueta serà al Carrer La Vinya. D’altra banda, totes aquelles persones o agrupacions que vulguen participar amb carrossa en la desfilada de la coqueta del pròxim dia 16 hauran d’inscriure’s en el SIC de l’Ajuntament des del dimarts 10 al dijous 12 en horari de 08 a 14 hores. A més de que totes aquelles fogueres que es troben en el recorregut de la desfilada la coqueta que és el mateix que l’any passat hauran d’estar completament apagades a les 21.30h.
La festivitat en honor a sant Antoni Abat segueix el propi 17 de gener dia del Sant quan després de la missa de migdia els benicenses demostren la seua devoció per la seua patrona, Santa Águeda, amb una emotiva i entranyable ofrena floral en la Llongeta, al costat de l’entrada de l’església de Sant Tomàs de Villanueva. Com és tradició, l’acte sol comptar amb diverses generacions de famílies, les àvies, mares, netes i nets, que acudeixen a depositar la flor. També solen participar diversos col·lectius locals, com l’Associació de Jubilats i Pensionistes la Garrofera, l’Associació Mestresses de casa Santa Águeda o la Confraria Cor de Jesús, a més de les representants de les festes i autoritats municipals.