El projecte de rehabilitació integral s’adjudicarà per 2,76 milions més IVA i un termini d’execució de 18 mesos
Els fons FEDER i l’Ajuntament impulsen aquest projecte “que situa a les persones majors en l’eix de les polítiques del benestar, els serveis i l’urbanisme”, indica Amparo Marco
L’Ajuntament de Castelló ultima l’adjudicació de la reforma integral de l’actual Casa de la Cultura del carrer Antonio Maura per a transformar-la en un Centre d’Envelliment Actiu i Saludable referent a la província. L’acord d’adjudicació ha passat hui per comissió d’estudi i ha de ser ratificat en una posterior Junta de Govern Local. Amb ell es dóna impuls a una de les actuacions de major impacte social de les dotze cofinançades amb els 20,2 milions d’euros de fons municipals i europeus que s’invertiran en la capital fins a 2022.El projecte de rehabilitació de l’emblemàtic edifici es va licitar per 3,14 milions més IVA i, segons l’acord que ha passat aquest dilluns per comissió d’estudi i que s’elevara a la Junta de Govern Local per a la seua ratificació, es proposa l’adjudicació a Becsa S. A. per 2,76 milions més IVA i un termini d’execució de l’obra de 18 mesos. El projecte suposa una inversió global de 4.102.100 euros, doncs al pressupost d’execució de les obres se sumen 760.000 euros per a equipament i posada en marxa dels serveis. Un muntant cofinançat pel Consistori i els Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) a través de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI).
“Castelló avança a poc a poc però amb pas ferm cap a un model de ciutat inclusiu i amable, com mostren els avanços per a materialitzar el futur Centre d’Envelliment Actiu i Saludable, que situa a les persones majors en l’eix de les polítiques del benestar, els serveis i l’urbanisme”, ha indicat l’alcaldessa, Amparo Marco. Ha recordat que aquesta actuació “de fort perfil social” i que servirà per a recuperar i posar en valor un dels edificis més emblemàtics del nostre centre històric, acostarà a la ciutadania “més de 2.200 metres quadrats de serveis per a potenciar la vida comunitària i l’aprenentatge intergeneracional”.
El futur centre busca optimitzar les oportunitats de salut, participació social i seguretat de les persones majors que promou l’OMS per a garantir un envelliment actiu. També millorar la seua qualitat i esperança de vida saludable i ampliar la seua xarxa de suport social.
Les noves dependències recauen sobre els carrers Antonio Maura (on se situarà l’accés principal), Enmig i Isabel Ferrer. Els seus usos, espais i serveis s’han perfilat a través de la participació de 71 particulars i 11 col·lectius ciutadans.
La planta baixa acollirà un punt d’orientació i informació, la cafeteria, una sala d’actes per a cent persones, una sala d’exposicions i zona housing. La primera planta desplegarà una àrea d’activitats lúdiques, una sala de lectura i una altra d’estudi i dues aules polivalents. El gimnàs, una sala d’activitat física, el servei de perruqueria, fisioteràpia i podologia, al costat de tallers polivalents i una zona d’estimulació sensorial, se situaran en la segona planta. La tercera estarà reservada a despatxos, sala de reunions, l’àrea de direcció i administració i una sala d’assajos insonoritzada. Un altre dels atractius del nou centre és la recuperació del terrat, on s’implementaran terrasses i zones de descans i un hort urbà.
Des del punt de vista arquitectònic el projecte destaca per la seua complexitat, en tractar-se de quatre edificacions inicialment independents que seran integrades en un immoble únic i 100% accessible. Es preserven també les façanes donat el grau de protecció de l’immoble.
Com a elements singulars, el nou Centre d’Envelliment Actiu i Saludable de Castelló contempla una xarxa de patis interiors per a aportar llum natural i ventilació a totes les estades.
Tenint en compte la perspectiva de gènere i les condicions físiques de les persones majors, s’han disposat serveis higiènics generals en cada planta separats per sexes i condícies adaptades específiques; així com zones de circulació horitzontal evitant recorreguts llargs i delimitant-los amb espais d’espera i una cuidada il·luminació. Prima a més la instal·lació de portes automatitzades.