L’alcaldessa destaca l’efectivitat de les accions municipals i la millora de l’ocupabilitat després de tancar un mes rècord en afiliacions

L’Ajuntament de Castelló aferma les seues polítiques actives d’ocupació i de foment de l’emprenedoria en haver generat aquest any 729 llocs de treball a través dels diferents programes d’ocupació local i els serveis d’orientació i assessorament de la Regidoria d’Ocupació, a través de l’Agència de Desenvolupament Local Castelló Crea. L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha desgranat aquest dimecres les dades de balanç d’actuacions en aquesta matèria en una roda de premsa en la qual també ha participat la regidora d’Ocupació, Patricia Puerta.
“Aquest govern municipal està fent un gran esforç en matèria d’ocupació i formació per a millorar l’ocupabilitat de les persones que estan en situació de desocupació a Castelló”, ha indicat Marco. L’alcaldessa ha recalcat la inversió realitzada enguany en aquesta matèria en destinar un pressupost de 6,2 milions d’euros, un 500% més que en 2015. “Un pressupost que ens permet dissenyar i implementar polítiques d’ocupació que estan sent eficaces i generen oportunitats reals per a la ciutadania”, ha apuntat.
Marco ha anunciat que, en el que portem d’any, aquestes polítiques han generat 625 ocupacions i s’està en fase de selecció per a altres 104 contractacions que es realitzaran abans que acabe l’any. “En total, 729 nous llocs de treball, dels quals 409 s’han creat de manera indirecta, gràcies als serveis d’orientació, assessorament i línies d’ajuda, la qual cosa demostra l’efectivitat de les nostres polítiques a l’hora de crear oportunitats reals”, ha indicat.
En aquest sentit, ha explicat que enguany s’han destinat 575.000 euros en ajudes per a l’impuls a la contractació, algunes línies de les quals estan encara en fase d’adjudicació. D’aquestes ajudes, 150.000 euros s’han destinat per a suport a l’economia social (que han generat 10 altes en la Seguretat Social); 100.000 euros per a projectes d’ocupació (dotze ajudes concedides); 50.000 euros per a creació i consolidació d’empreses (37 altes en la Seguretat Social); 175.000 euros en ajudes a la innovació social (24 sol·licituds); i 100.000 euros per al pla de recuperació del talent (7 sol·licituds).
L’alcaldessa ha posat en valor aquestes línies d’ajudes, que es van posar en marxa des de 2017 i que, des de llavors, “han suposat la concessió de dos milions d’euros a empreses i projectes locals, que han generat unes 400 altes en la Seguretat Social”. D’altra banda, ha apuntat 1.952 persones han rebut orientació laboral per part de Castelló Crea al llarg d’enguany, de les que el 58% han sigut dones. També s’han realitzat 1.503 sessions d’assessoria del servei d’emprenedoria i s’han atés 510 persones emprenedores, entre altres actuacions i serveis.
Marco ha realitzat a més una radiografia de la situació actual de la ciutat de Castelló, amb les dades elaborades per l’observatori socioeconòmic de la Regidoria d’Ocupació. Així, ha explicat que la desocupació a la ciutat se situa en 14.792 persones a tancament d’octubre d’enguany, “868 menys que el mateix mes de 2020”. Una xifra similar al nivell d’abans de la pandèmia i lluny de les xifres dels anys de govern popular, quan es van superar les 20.000 persones en desocupació. Així mateix ha destacat que la xifra d’afiliacions a la Seguretat Social va aconseguir les 96.254 persones. “Una xifra que segueix en augment i que és la més alta des de maig de 2008, quan es van aconseguir les 97.789 afiliacions”, ha recalcat.
No obstant això, Marco ha puntualitzat que, “no podem fer triomfalismes perquè encara hi ha 14.792 persones sense ocupació i hem de continuar donant resposta des de totes les administracions”.
Finalment, l’alcaldessa ha posat l’accent en la importància de la vacunació i ha assenyalat que l’alt índex actual “dibuixa ja un escenari positiu d’eixida de la pandèmia i, per tant, de recuperació econòmica i social”. “Un alt índex de vacunació permetrà que ens recuperem abans i en millors condicions”, ha recalcat.
Per part seua, la regidora d’Ocupació, Patricia Puerta, ha emfatitzat que els bons resultats de les polítiques d’ocupació municipals “són també conseqüència del diàleg constant entre tots els actors implicats en el foment i impuls del teixit socioeconòmic local”. “Un exemple d’això és el programa pioner de formació a mesura, un programa que respon a necessitats específiques en sectors de l’economia blava, la logística i la construcció i que, fruit d’aquesta col·laboració públic-privada, permet impulsar formació adaptada a la demanda real i amb un compromís de contractació del 70% de l’alumnat que finalitze la formació amb èxit”.