El regidor Rafa Simó exposa el projecte com a exemple de renaturalització de la ciutat i impuls a la infraestructura verda

Castelló ha presentat el Corredor Mediambiental del Riu Sec en el Fòrum de les Ciutats de Madrid, que en la seua tercera edició reuneix a 75 ciutats i 200 ponents per a debatre al voltant de ciutats més humanes i sostenibles. El regidor d’Ordenació del Territori, Rafa Simó, ha reivindicat aquest projecte de transformació del Riu Sec com a exemple de renaturalitzación urbana i impuls a la infraestructura verda del municipi.

“El Corredor Mediambiental del Riu Sec ens permet avançar cap a una ciutat més sostenible, amb un ús més racional del territori i amigable per a les persones, que millora la qualitat de l’entorn urbà per a retornar el seu protagonisme com a espai de convivència”, ha apuntat l’edil, qui ha recordat que aquest projecte s’emmarca d’una estratègia global de renaturatlizació urbana promoguda a través del projecte europeu UNALAB del que Castelló participa com a ciutat follower.

Simó ha compartit ponència de bones pràctiques en l’àmbit de la renaturalització urbana i la infraestructura verda amb representants de Madrid, Zaragoza, Asunción (Paraguai) i del Govern de Cantàbria. “El Corredor Mediambiental es projecta en un tram de 4,3 quilòmetres perquè és la zona on encara existeixen elements mediambientals d’interès i dóna la possibilitat de tractar el riu com a tal i convertir-ho en un eix vertebrador naturalitzat”, ha explicat.

En aquest sentit, la proposta de transformació del Riu Sec entre la variant de la N-340 i el parc del Pont de Ferro exemplifica la transversalitat de la intervenció urbanística, ja que promou una recuperació ambiental, paisatgística, patrimonial, cultural i social. Així, ha explicat el responsable de l’àrea d’Urbanisme, el Corredor suposarà la recuperació d’espècies autòctones, la regeneració de boscos de ribera, la creació de nous parcs i horts urbans, la posada en valor de l’agricultura tradicional així com la recuperació patrimonial de la Via Augusta i de la Vereda de l’Enramà. La restauració de bancals i talusos i la recuperació de llits, barrancs i torrents existents també cobren un protagonisme especial.

El Corredor Mediambiental del Riu Sec impulsat per l’Ajuntament de Castelló requerirà una inversió de 20 milions d’euros en els pròxims 10 anys per a convertir-se en un eix vertebrador del terme municipal.