El Comitè Permanent de CRUE Universitats Espanyoles ha aprovat, a proposta del president Roberto Fernández, el nomenament de Francesc Michavila Pitarch com a nou director executiu de la Universitat Franco-Espanyola (UFRES)

El professor Michavila és catedràtic de Matemàtica Aplicada de la Universitat Politècnica de Madrid, rector honorari de la Universitat Jaume I i director de la Càtedra INCREA. Entre altres distincions, és Officier dans l’Ordre National du Mérite de la República Francesa, Officier dans l’Ordre des Palmes Académiques de França i està en possessió de la Gran Creu de l’Ordre d’Alfons X el Savi que concedeix el Govern d’Espanya.

El president de CRUE Universitats Espanyoles, Roberto Fernández, ha explicat que la designació de Francesc Michavila com a director executiu d’UFRES «és un impuls decidit a una iniciativa que simbolitza el compromís constant de la universitat amb el procés d’integració d’Europa». En aquest aspecte ha incidit el professor Michavila en afirmar que «l’UFRES té l’oportunitat de contribuir a la construcció europea des de l’àmbit universitari», així com a la relació entre França i Espanya. «L’aliança entre dos països amb tradició cultural i científica dóna motiu a pensar que serà fàcil que aquest projecte permeta millorar els resultats en qüestions com ara la proposta de títols conjunts de màsters o doctorat o en la cerca de propostes de programes conjunts de recerca en el marc de les convocatòries europees, com pot ser Horitzó 2020». En la seua opinió, «l’UFRES ha de ser un lloc de trobada perquè les autoritats universitàries reflexionen sobre aspectes del futur acadèmic».

L’UFRES és una iniciativa de CRUE Universitats Espanyoles, la Conférence des Présidents d’Université (CPU) i la Conferència de Directors d’Escoles d’Enginyeries Franceses (CDEFI) concebuda com una xarxa universitària i científica oberta al conjunt d’institucions d’educació superior i de recerca de tots dos països. Tindrà com a missió essencial aportar un valor afegit a la col·laboració entre ambdós països, posicionant-se més enllà dels programes existents. Entre les principals accions previstes, es troben els objectius de facilitar el reconeixement mutu efectiu de diplomes, reforçar la formació doctoral, la recerca i la innovació entre les institucions franceses i espanyoles. A més, actuarà d’observatori de la cooperació franco-espanyola amb la finalitat de millorar les polítiques comunes definitòries del seu camp d’acció i d’harmonitzar les pràctiques en tots dos països.

El rector de la Universitat Ramon Llull, Josep Maria Garrell, és el responsable d’aquesta iniciativa en el Comitè Permanent de la CRUE i ha dut a terme les funcions de coordinació de l’UFRES de forma transitòria, fins a la designació del nou director executiu. El projecte va ser impulsat i engegat per Manuel López, president de CRUE Universitats Espanyoles (2013-2015).