El president José Martí considera que «és una gran notícia, la plasmació pràctica i real del que ha de ser un centre d’investigació de referència en matèria d’oncologia»

La Fundació Hospital Provincial de Castelló que presideix José Martí ha adjudicat ja per 206.000 euros l’adquisició de mobiliari i instal·lació de dos laboratoris d’investigació oncològica per a la Unitat de Teràpies Avançades a la Universitat Jaume I, en el marc del conveni de col·laboració signat en 2021 per la pròpia Fundació i l’entitat universitària de cara a la posada en marxa del futur Institut d’Investigació Sanitària de Castelló (IIS). Els nous laboratoris podrien ser una realitat a la fi de 2022 o en els primers mesos de 2023.

La Unitat de Teràpies Avançades, impulsada per la Fundació Hospital Provincial de Castelló, té com a objectiu fomentar la investigació en l’àmbit del desenvolupament de fàrmacs innovadors i de precisió, polímers terapèutics i biomarcadors funcionals en nanomedicina i diagnòstic molecular. Per a aquesta comesa, l’UJI ha cedit l’ús de 130 m², distribuïts en dos laboratoris i quatre despatxos que se situen en la Facultat de Ciències de la Salut.

Així s’ha posat de manifest en el transcurs de la sessió ordinària del Patronat de la Fundació Hospital Provincial de Castelló presidida per José Martí, a la qual també ha acudit la diputada provincial, Xaro Miralles.

El president de la Diputació, José Martí, creu que «estem davant una gran notícia, perquè suposa una plasmació pràctica i real del que vol ser el IIS de Castelló, que ja comença a caminar: un centre d’investigació oncològica de referència».

Suport del President Puig

Cal destacar que la creació de l’Institut d’Investigació Sanitària de Castelló compta amb l’aval de la Generaliat Valenciana, tal com va quedar de manifest el 31 de març de 2021 en la compareixença pública que el President Puig va realitzar davant els mitjans de comunicació amb motiu de la seua visita a la Diputació de Castelló.

La creació de l’ISS requereix un llarg recorregut que ha de culminar amb l’expedició de la pertinent acreditació per part de l’Institut Carles II, dependent del Ministeri de Ciència i Innovació. Durant aqueix trajecte és necessari que es vagen desenvolupant investigacions i projectes que vegen la llum en el si de la Fundació i ajuden a posar de manifest la qualitat del treball investigació que es desenvolupa a Castelló.

Incorporació de nous científics

Durant la reunió del Patronat de la Fundació s’ha aprovat per unanimitat la proposta d’incorporació al Comité Científic Extern del futur IIS dels científics Enrique de Álava Casado, director de la Unitat de Gestió Clínica d’Anatomia Patològica de l’Hospital Universitario Virgen del Rocío Sevilla, i de Yolanda Prezado, directora de l’equip d’investigació ‘Nuevos Enfoques en Radioteràpia’ en el Departament d’Investigació Traslacional, Radiobiològica i Càncer del Institut Curie de París. Són noms que se sumen als dels doctors Ana Lluch i Federico Pallardó, incorporats al Comité Científic Extern en 2021.

Projectes becats

La Fundació Hospital Provincial ha becat per a 2022 sengles projectes d’investigació, un que versa sobre el paper de la biòpsia líquida en la millora del tractament del càncer de pròstata hormonosensible *metástico després de prostatatectomia radical, i un altre sobre l’aplicació clínica d’un detector de dosimetria portal per a control de qualitat dels tractament complexos de radioteràpia.