La rectora de la Universitat Jaume I de Castelló, Eva Alcón, ha reiterat el compromís de la institució universitària amb la igualtat de gènere durant la lectura del Manifest 8M de la Conferència de Rectors i Rectores de les Universitats Espanyoles amb motiu del Dia Internacional de la Dona. L’acte oficial de commemoració al campus, engalanat amb banderes de color violeta, s’ha tancat amb una lectura de poemes per part de la periodista i poetessa Susana Lliberós

Paral·lelament, l’Institut Universitari d’Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano ha llançat una campanya en xarxes socials amb les etiquetes #SomUJI, #SomIgualtat i ha presentat en aquest canals dues publicacions: el volum més recent de la col·lecció «Sendes», editat per l’UJI Iremos al sol de Sonia Delaunay i el llibre Feminismo en píldoras d’Amparo Zacarés. El Menador espai cultural ha acollit la conferència sobre «Feminisme i nous reptes» impartida per la periodista i política Anna Balletbò, i organitzada per la Càtedra Ciutat de Castelló de l’UJI.

La Unitat d’Igualtat de l’UJI ha organitzat una exposició dels pòsters realitzats per l’estudiantat universitari dins del curs «Reptes actuals entorn de la igualtat i del gènere» que pot ser visitada fins a l’11 de març al vestíbul de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals. D’altra banda, la Càtedra Unesco de Filosofia per la Pau ha realitzat un seminari internacional en el Màster Universitari en Estudis Internacionals de Pau, Conflictes i Desenvolupament presentat per Victòria Falcó, en el qual s’ha projectat un documental de Medicus Mundi i Kanaki Films Woman sobre violència de gènere. També l’Associació ADONA’T ha portat al vestíbul de la Facultat de Ciències Humanes i Socials de la Universitat Jaume I l’exposició +Il·luminades. Il·lustrant la història del feminisme, que pot ser visitada durant tot el mes de març.

Pel que resta de setmana, està prevista la representació de l’obra «Abuela, ¿tú tienes sexo?», premi del jurat Escènia Foios 2021, de la companyia Unaovarias en el Paranimf de l’UJI, divendres 11 de març a les 19.30 hores. L’Associació ADONA’T presentarà dissabte 12 de març a les 12 hores al Paranimf el nou web amb l’actuació de la cantant i ballarina Pepa Cases. I la catedràtica de Dibuix Julia Galán ha participat en l’exposició col·lectiva feminista «El árbol de la rabia» que s’inaugura dijous 10 de març a les 19 hores en l’Espai d’Art Contemporani de Castelló.

Les activitats al voltant d’aquesta commemoració es van iniciar a principis de març per part de la Fundació Isonomia, amb la presentació del cartell 8M-2022 sota el lema «Isonomia 2002-2022. Igualtat en 20 anys». A més, s’ha programat l’exposició de diverses mostres com «Ellas tienen la fórmula», «Mujeres y deporte», «Mujeres y discapacidad» i «#Sense etiquetes» en els municipis de Peníscola, Borriana, Borriol, Orpesa, Moncofa, Begís i Betxí i s’ha organitzat una conferència en línia sobre «Dones referents amb diversitat funcional: activistes, artistes i esportistes».

A més, la Fundació ha organitzat diversos tallers en els centres educatius de primària i secundària en municipis de la Xarxa Isonomia, com «De Theano a Mirzakhani: matemàtiques que sumen en les STEM» a Vilafranca, Alcalà de Xivert-Alcossebre, Atzeneta del Maestrat , la Vall d’Alba, Peníscola, la Vilavella i les Alqueries; «Dones i esport» a centres d’Orpesa i «Dones i ciència» a centres de Borriana. Les activitats s’han completat amb conferències sobre micromasclismes en els municipis d’Almassora i l’Alcora.

La commemoració del Dia Internacional de les Dones a la Universitat Jaume I està coordinada pel Vicerectorat de Promoció Lingüística i Igualtat, en col·laboració amb la Unitat d’Igualtat, l’Institut Universitari d’Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano i la Fundació Isonomia.