La comarques de Castelló rebran el 48% del total del programa de rehabilitació d’edificis de gran valor que implementa el vicepresident Illueca des de la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica

El president de la Diputació, José Martí, considera «una molt bona notícia per a Castelló» la resolució de la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica de destinar 12 milions d’euros a la província amb el Pla Conviure per a emprendre rehabilitacions en municipis i ciutats. Així ho ha posat de manifest en la roda de premsa en la qual ha comparegut al Palau de les Aules junt vicepresident segon de la Generalitat i titular de la Conselleria d’Habitatge, Héctor Illueca. Les comarques de Castelló rebran el 48% del total d’ajudes del Pla Conviure, que compta amb un pressupost de 25 milions d’euros per a les tres províncies de la Comunitat Valenciana. Són «inversions molt potents que posen de manifest el compromís de la Generalitat amb la província» de les quals es beneficien 56 ajuntaments de Castelló i la pròpia Diputació, que rebrà 500.000 euros per a la rehabilitació del Palau de Sant Joans de Cinctorres, propietat de la institució provincial.

El vicepresident Illueca ha assenyalat que «he vingut ací a reforçar una aliança amb la Diputació de Castelló, amb l’objectiu de desplegar les polítiques d’habitatge en el territori per a fer-les més eficaços i contribuir al benestar de la ciutadania».

Enllaç per a projectes aprovats a Castelló:

https://habitatge.gva.es/documents/20051105/173672589/listados+concedides+*CASTELLON/*e57ef0a9-*c805-*4e48-*8a3d-*e1733616cd6e

Palau de Sant Joans

El Palau de Sant Joans és l’edifici més significatiu de Cinctorres. Des de fa ja anys s’està intentant adequar-ho com a museu. Al gener de 2020 es va presentar un projecte a la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica que contempla una actuació integral valorada en 1,2 milions d’euros.

El vicepresident ha explicat que aquesta inversió pretén «enfortir el valor patrimonial» del territori i «combatre la despoblació de manera sostenible per la via de la rehabilitació i el turisme cultural». L’objectiu final és convertir Sant Joan en un dels palaus urbans de la seua època més emblemàtics dels Ports i la Comunitat, i albergar en el seu interior un museu que servisca com a estímul cultural i turístic de la comarca.

Xarxa Xaloc d’Habitatge

José Martí i Héctor Illueca també han mostrat la seua disposició a col·laborar en a l’extensió en el territori de la Xarxa Xaloc d’oficines d’habitatge perquè segons el vicepresident «és fonamental que les polítiques d’habitatge estiguen arrelades i tinguen la seua referència en el territori». De la mateixa opinió és el president Martí, qui considera que poden ser un eficaç instrument perquè «als pobles hi ha moltes cases que no estan en bon estat i són necessàries ajudes per a la seua rehabilitació i perquè les parelles joves que vulguen quedar-se a viure en el territori puguen fer-lo”. El president creu que és un projecte en el qual cal implicar les mancomunitats.

Altres inversions a la província

El vicepresident llueca també ha destacat la inversió que la seua Conselleria està realitzant en matèria de rehabilitació i regeneració urbana a la província de Castelló ja que als 12 milions del Pla Conviure cal sumar 3,3 milions destinats al pla Recuperem Llars. Una quantitat que suposa el 52% del total d’aquest últim pla.

Des de la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica s’han anat gestionant altres ajudes a la província. Per exemple, en edicions anteriors es van destinar 3,22 milions a actuacions urbanes, 1,48 milions de fons europeus, 770.000 euros al Pla Renhata o 25.000 euros al pla IEE.CV. Tot aquest conjunt d’inversions farà que la vicepresidència segona destine 21 milions d’euros en rehabilitació i regeneració urbana.

A això cal sumar els 2,3 milions destinats al foment de la innovació tecnològica en l’edificació a la província o els 8,3 milions per a l’adquisició de 112 habitatges. A més, també s’han atés 72 casos de desnonaments.