El president destaca que el sector tardarà més a recuperar-se i per això “cal ajudar-los per a garantir la supervivència de les empreses”

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat aquest dijous ajudes directes de 2.500 euros per a autònoms i empreses del sector turístic valencià i una altra línia dotada amb un milió d’euros destinada a les empreses de l’àmbit dels festivals musicals.

“L’objectiu de la Generalitat és mostrar el nostre suport a aquestes empreses perquè puguen transitar en aquest període tan difícil i garantir-ne la supervivència”, ha afirmat el cap del Consell, que ha destacat la importància d’aquest sector, “que representa el 15 % de la nostra economia”.

Així s’ha manifestat el màxim responsable de l’executiu autonòmic després de la reunió que ha mantingut amb el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, i el director general de Turisme, Herick Campos. El president ha avançat que el Ple del Consell té previst aquest divendres aprovar un decret d’ajudes directes “pal·liatives”, dotat amb 6,5 milions d’euros, per a empreses vinculades a projectes de modernització i qualificació de l’Agència Valenciana de Turisme amb l’objectiu que “puguen mantindre l’activitat” i atenuar els efectes de l’emergència sanitària provocada per la COVID-19.

Segons ha assenyalat el president, les mesures de contenció i les limitacions a la mobilitat han suposat el 100 % de la caiguda de la demanda per al turisme, que, a més, té una previsió de recuperació més lenta que altres àrees de l’economia valenciana. Per això, tal com ha apuntat, “és un deure del Govern Valencià generar condicions favorables per a un sector econòmic fonamental per a la Comunitat Valenciana, impulsant les actuacions urgents i excepcionals que siguen necessàries per a atenuar en la mesura que es puga aquests efectes”.


D’aquesta manera, el decret preveu dues línies d’ajudes. La primera d’aquestes està dirigida a donar suport econòmic a autònoms i pimes que desenvolupen l’activitat en el sector turístic de la Comunitat Valenciana i estan adherides al programa ‘CreaTurisme’, compten amb la distinció de Sicted o siguen agències de viatges. La quantia de l’ajuda en aquestes subvencions directes ascendirà a 2.500 euros, amb un import global màxim de 5.500.000 euros de fons propis de Turisme Comunitat Valenciana, per a beneficiar prop de 2.500 autònoms i pimes turístiques.

La segona línia va destinada a entitats i empreses adherides a Mediterranew Musix/Fest, que disposaran d’una quantia individualitzada que ascendirà a una quantitat màxima que establirà una resolució aprovada pel president de Turisme Comunitat Valenciana, amb un import diferenciat de quantitat que s’alliberarà en funció del programa a què estiga adherit el sol·licitant.
La dotació d’aquestes subvencions ascendeix a un import global màxim d’1.000.000 d’euros, procedents de fons propis de la Generalitat.

El termini de presentació d’aquestes sol·licituds, que es farà de manera telemàtica, s’iniciarà el pròxim 2 de maig i conclourà el 2 de juliol.

Colomer: “Mantindre viu el sector turístic”

El secretari autonòmic de Turisme ha destacat que el futur decret “preveu aportacions directes amb l’objectiu de mantindre viu aquest teixit empresarial, que genera producte i que, en el seu moment, va saber orientar les inversions pròpies en qüestions com la certificació d’estàndards de qualitat”.

Així, l’objecte del text legal són les entitats adherides als programes de ‘Creaturisme’, Mediterranew Fest i Musix o Sicted, “ja que han contribuït, i previsiblement ho facen en el futur, a la generació de producte experiencial i de qualitat que ens ajude a diferenciar-nos d’altres destinacions competidores, així com a l’ocupació i vertebració territorial”, ha afirmat Colomer.

Cal destacar que, a més d’aquestes ajudes directes, Turisme Comunitat Valenciana manté les ajudes de concurrència competitiva per a 2020, tant les dirigides a entitats locals (amb un pressupost de 5.597.470,36 euros) com a organitzacions i empreses (amb un pressupost de 2.610.000 euros). També es mantindran els convenis o ajudes nominatives dirigides a la cogestió, el pressupost de les quals ascendeix a 8.170.000 euros.