Traurà a concurs la substitució de 1.800 punts en el nucli urbà i 850 en la platja

 

L’Ajuntament d’Almassora renovarà tot l’enllumenat urbà per un altre de baix consum o led després de l’estiu per a complir amb el compromís per l’eficiència energètica i reduir el cost econòmic. Els tècnics municipals calculen una inversió aproximada de més de 400.000 euros per a traure a concurs públic la substitució d’1.800 punts de llum en el casc urbà i altres 850 en la platja.
La previsió passa per estalviar un 40% del consum actual d’enllumenat elèctric després de la renovació dels sistemes, que en el cas de les avingudes més àmplies comptaran amb tecnologia led. Boqueres, Sant Jaume, Generalitat i l’avinguda Castelló disposaran d’aquests equips, mentre que en la resta de vials es mantindrà la lluminària i se substituiran els equips interns i llums.
En el cas dels led, la mesura suposa reduir un 50% el consum d’electricitat, si bé la tornada econòmica serà més lent que en els de baix consum perquè el cost de la compra d’aquests equips és major. En qualsevol cas, la renovació de l’enllumenat està inclosa en l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI) a través de la línia “Eficiència energètica i energies renovables”, quantificada en 880.000 euros amb càrrec als fons Feder de la Unió Europea i el pressupost municipal al 50%.
Aquesta partida sufragarà també l’actuació ja executada en el projecte pilot de renovació de l’enllumenat dels polígons industrials per tecnologia de baix consum. De fet, aquesta prova ha permès estalviar 4.000 euros mensuals en la factura de la llum i estendre el programa a altres zones del municipi. És el cas de la substitució de les 200 bombetes de la Vila per llums led, que ha tingut bona acceptació entre els residents del nucli antic. En aquesta actuació, els equips compten amb control remot per a regular la intensitat lumínica a distància en funció de les necessitats.
“L’aposta per l’eficiència energètica no té volta arrere a Almassora per a reduir la factura de la llum però, sobretot, per a complir un compromís amb el medi ambient i l’ús racional de l’energia”, ha assenyalat l’alcaldessa, Merche Galí. La primera edil ha confirmat que els tècnics ultimen en aquests moments les pliques per a poder traure a concurs públic l’adjudicació del projecte i que es materialitze en l’últim tram de l’any.
Se sumarà així també a la instal·lació de tecnologia led en el camp de futbol municipal José Manuel Pesudo. El projecte va suposar una inversió de 70.200,04 euros per a substituir les 24 lluminàries i reduir així una factura elèctrica anual a l’entorn dels 15.000 euros, a més d’acabar amb els constants problemes de manteniment de les bombetes.