La mostra ‘Ompli el buit’, que s’inaugura aquest divendres a la sala San Miguel de la Fundació Caixa Castelló, romandrà oberta al públic fins al 16 d’abril

La Fundació Caixa Castelló, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Orpesa, inaugura aquest divendres, a les 19.30 hores, una nova exposició dedicada al treball i la trajectòria del pintor oropesí Ramón Roig. Sota el títol ‘Ompli el buit’, la mostra exhibeix bona part dels treballs de l’artista local i repassa la seua trajectòria a través de les seues nombroses pintures que han viatjat per mig món.

El regidor  de Cultura, Gonçal Tamborero, ressalta “la importància de donar a conéixer i enaltir l’obra de Roig” i subratlla “el desconeixement generalitzat que existeix a Orpesa pel treball d’aquest pintor tan llorejat i reconegut a nivell internacional, per la qual cosa creiem que és fonamental rendir-li un homenatge amb aquesta mostra que no va poder rebre en vida per part del seu poble”.

Aquesta exposició romandrà oberta al públic a la sala San Miguel de la Fundació Caixa Castelló fins al pròxim 16 d’abril, en horari de dilluns a dissabte, de 17.30 a 20.30 hores, i d’11.30 a 13.30 els dissabtes. 

Trajectòria, influències i exposicions

El pintor Ramón Roig va estudiar en la Facultat de Belles arts Sant Jordi de Barcelona. Va rebre Beca Patrimoni Universitat de Barcelona, que adquireix una col·lecció dels seus dibuixos i la pintura ‘Navegació nocturna’ (1987) i és premiat, només acabar els seus estudis, en la VII Biennal de Barcelona. Freqüenta el taller d’Albert Porta Zush. Roig va instal·lar el seu estudi en el barri del Born de Barcelona, participant activament en la vida artística de la ciutat amb nombroses exposicions.

Els seus treballs, a principis dels noranta, evolucionen des del neoexpresionisme a una figuració més depurada de caràcter orgànic influenciat per la simbologia hermètica . En 1990 va exposar en la Moos Gallery de Toronto, adquirint els seus quadres importants col·leccions com les de Martha Jackson Foundation, Robert Mapplethorpe Foundation de Nova York o la Art Gallery de Ontario. En 1991, es trasllada al Soho neoyorkí per a preparar la seua primera exposició individual en aquesta ciutat. De tornada a Barcelona, realitza exposicions amb èxit de crítica i vendes. En 1993 torna a Nova York establint-se a Chelsea. 

Entre 1994 i 2002 resideix entre Barcelona i Vinaròs, pintant diferents sèries influenciades per la música i pintura del barroc europeu. Exposa en diverses galeries i fundacions entre les quals destaquen la Galeria Berini, la galeria Fernando Alcolea i la Fundació Joan Miró Espai 13″. En aquesta última etapa, va abandonar els climes barrocs cap a una abstracció orgànica minimalista, depurant la forma i l’espai i treballant amb colors essencials. 

Els seus gustos per l’art oriental que es remunten als seus inicis com a artista es veuen renovats per la visita que realitza a la Xina en 2006 per a conéixer el país i veure de primera mà als seus artistes xinesos més admirats: Bada Shanren, Shi Tao i Gong Xian, entre altres, al Museu de Xangai. Així, va participar en la Xina i Corea del Sud en diverses fires d’art contemporani. En 2008, després d’una estada de tres mesos a Pequín, va instal·lar el seu taller en l’àrea artística de Huantie, molt prop del districte artístic del 798 pequinés.