Hui, dijous 21 de juny, ha donat inici a la Vall d’Uixó el Congrés Espanyol de Coves Turístiques, Cuevatur, que compleix la seua VII edició i que coincideix amb el II Congrés Iberoamericà

 

Tres dies en els quals la localitat pretén establir un referent en l’equilibri entre turisme i sostenibilitat, a partir de les aportacions de 150 especialistes que debaten i analitzen totes les arestes del turisme subterrani.

Amb motiu de l’inici de l’esdeveniment, l’alcaldessa de la Vall dUixó, Tania Baños, ha mostrat la seua satisfacció pel fet que el congrés se celebre en esta ciutat, que alberga el riu navegable interior més llarg d’Europa en el paratge de Sant Josep, declarat Patrimoni Mundial per la Unesco fa 20 anys. “Vol dir que estem en el mapa, que estem posicionats i sobretot que la gent compta amb nosaltres”. En la seua opinió, que la convocatòria vinga secundada per dos entitats com l’Associació de Coves Turístiques Espanyoles (ACTE), i l’Associació de Coves Turístiques Iberoamericanes (ACTIBA), parla de la importància estratègica del congrés i de la ubicació de la població castellonenca.

“Anem a celebrar este congrés ací en la Vall d’Uixó perquè li va a donar no solament una repercussió econòmica, sinó també una repercussió reputacional”, ha agregat. “Anem a impulsar eixa línia perquè és la correcta: que la gent vinga a estudiar i a saber”, ha afegit en relació amb l’aposta del consistori per generar un turisme de qualitat que es recolze en les Coves de Sant Josep però vaja un esglaó més amunt. “Estem molt contents que hagen comptat amb nosaltres, i a més de que ho facen en positiu”.

Per a Baños, esta és una oportunitat per a “presentar la ciutat, i espere que el Congrés es desenvolupe de la millor forma possible, que ens visiten de nou, i que facen d’ambaixadors de la ciutat, que transmeten que la Vall d’Uixó són les Coves de Sant Josep, però no solament les Coves”.

A més, la primera edila ha volgut remarcar la projecció audiovisual en 3D ‘Coves del món’, prevista per a hui a les 20.00 hores. I ho ha fet per dos motius: un, perquè permet visualitzar “què significa el turisme”; i dos i més important, perquè es tracta d’un esdeveniment a benefici de l’Associació de Familiars amb Xiquets i Adults discapacitats de la Vall d’Uixó (Afaniad), una cosa que coincideix amb la posada en marxa ahir dimecres d’un habitatge tutelat per a set persones amb diversitat funcional. “Jo deia ahir que la Vall d’Uixó era una ciutat un poc més digna perquè gràcies a eixe habitatge, set persones amb discapacitat podran tenir una vida autònoma”, ha afirmat en eixe sentit, abans d’animar a assistir a tota la població, independentment de la seua inscripció en el congrés, per el “al·licient” social de la convocatòria.

Cuevatur 2018 suposa el desenvolupament de 41 intervencions d’alt nivell repartides en 7 sessions científiques fins al dissabte 23 de juny. Una cita en la qual està present de forma permanent el binomi turisme i sostenibilitat, com a eixos vertebradors del patrimoni arqueològic natural, la cultura, la història, la biodiversitat, la promoció econòmica, els actius turístics, la innovació i el desenvolupament, així com els desafiaments i reptes de futur d’este sector.