L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, participa aquesta setmana a Estrasburg en el 43é Ple del Congrés de Poders Locals i Regionals del Consell d’Europa, com a president de la delegació espanyola, en representació de tots els alcaldes i alcaldesses d’Espanya

En les primeres sessions preparatòries del ple, Benlloch ha abordat qüestions de transcendència per a la construcció dels valors europeus i l’enfortiment del municipalisme a Europa com l’acolliment de dones i xiquets refugiats, l’impacte del discurs de l’odi i les fake news en els càrrecs electes locals o la quarta cimera sobre el futur del Consell d’Europa, que se celebrarà en 2023, a més de l’elecció del nou secretari general del CPLR.

“Després de la pandèmia i el repte de la invasió russa d’Ucraïna, els poders locals hem eixit molt reforçats, en demostrar l’eficàcia de l’Administració local des de la proximitat als ciutadans en la lluita tant contra la pandèmia com en l’ajuda a Ucraïna, especialment amb la solidaritat dels refugiats”, ha destacat Benlloch de les converses prèvies al 43é Ple. “La nova Europa reforçada”, incideix, “l’Europa de la democràcia, els drets humans i l’imperi de la llei no pot entendre’s sense una important descentralització del poder polític, que passa per reforçar el paper dels ajuntaments i les regions en l’atenció dels reptes globals que ens ocupen”, agrega el president de la delegació espanyola del CPLR.
A més de les sessions de treball preparatòries, Benlloch ha participat també en presentació del llibre Estado de Derecho, democràcia y globalización. Una aproximación a la Comisión de Venecia en su XXX aniversario, en el qual ha participat l’Ambaixador permanent d’Espanya davant el Consell d’Europa, Manuel Montobbio, a més de la directora del Centre d’Estudis Polítics i Constitucionals, Yolanda Gómez, i Simona Granata-Menghini, directora-secretària de la Comissió de Venècia. Una sessió de treball i sopar oficial en l’Ambaixada espanyola van completar la jornada de la delegació espanyola en el CPLR. “L’ambaixador i els seus col·laboradors ens han traslladat les accions en les quals s’està treballant en aquests moments de crisi històrica a Europa, amb especial atenció en el cimera sobre el futur d’Europa que se celebrarà en 2023”, incideix Benlloch. 

“En aquest Ple, tractarem qüestions transcendentals per al futur del Consell d’Europa i el paper del propi Congrés de Poders Locals i Regionals i temes que tenen un impacte molt important als nostres pobles i ciutats, com el model de municipis i regions intel·ligents, el medi ambient i els drets humans, l’acolliment de refugiats, Ucraïna o els acords de la Comissió de Venècia en relació a les bones pràctiques en referèndums”, detalla el president de la delegació espanyola. El monitoratge del compliment de la Carta d’Autonomia Local de països com Suècia, Bèlgica, República Txeca o Dinamarca, o l’observació de processos electorals a Sèrbia, Albània i Holanda són uns altres dels assumptes del 43é Ple, que també comptarà amb intervencions com l’alcaldessa de Dublín, Caroline Conroy, o el fins ara secretari general, Andreas Kiefer; càrrec que es renovarà per un període de cinc anys.

El CPLR és un òrgan del Consell d’Europa format per 46 estats, després de l’expulsió de Rússia a conseqüència de la invasió d’Ucraïna, que té com a principals comesos el de traslladar l’opinió dels municipis i les regions a les institucions europees, a més de vetlar pel compliment de la Carta Europea d’Autonomia Local. Es tracta d’un òrgan adscrit al Consell d’Europa, la institució europea més antiga -creada en 1949- per a la defensa, protecció i promoció dels drets humans, la democràcia i l’Estat de Dret. La delegació espanyola està formada per 12 membres, dels quals sis són diputats autonòmics i altres sis, alcaldes o alcaldesses. Benlloch és el primer representant de la Comunitat en ser designat president de la delegació espanyola des de la seua constitució, en 1994.