El Correllengua 2022 arriba a Vila-real del 4 al 7 d”octubre amb activitats als col·legis i la tradicional cercavila cívica que tancarà els actes divendres que ve. La programació, a càrrec d’Acció Cultural del País Valencià, amb la col·laboració de la Regidoria de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de Vila-real, recupera al 100% el seu format prepandèmia amb l’objectiu de defensar i impulsar l’ús social del valencià

“El 9 d’octubre celebrem l’entrada de Jaume I a València i, simbòlicament, el naixement del poble valencià. Per això, al voltant d’aquesta diada, ACPV organitza des de fa més de 25 anys el Correllengua”, recorda la regidora de Normalització, Noelia Samblás. El Correllengua es vertebra amb el pas de la flama, al voltant de la qual s’organitzen tot tipus d’activitats de caire lúdic, festiu, pedagògic i reivindicatiu. “És una festa de la llengua i la cultura a la qual novament convidem tota la ciutadania a participar i implicar-s’hi”, afegeix Samblás, qui recorda que l’Ajuntament de Vila-real, des de l’any 2015, ha donat un nou impuls al Correllengua a la ciutat amb una programació molt completa adreçada tant a la comunitat educativa com a la població en general.

La flama del Correllengua arribarà als centres educatius de Vila-real els dies 4, 5 i 6 d’octubre acompanyats de representants d’ACPV i de l’espectacle d’animació Bululú per la llengua de la companyia Visitants, amb guió de Sònia Alejo. Aquest espectacle teatral itinerant arribarà cada dia a cinc escoles, de manera que, al cap dels tres dies, haurà visitat tots els centres educatius d’infantil i primària de la ciutat. Els alumnes de cada escola seran els encarregats de llegir el manifest en defensa de la llengua i seran els portadors de la flama al seu centre educatiu.

L’altra vessant del Correllengua és la celebració d’un acte cívic a la plaça Major, que tindrà lloc el divendres 7 d’octubre de 2022. La cercavila començarà a les 19.00 h, al carrer de Bayarri, des d’on la comitiva, acompanyada pel Grup de Dolçainers i Tabaleters El Trull, la Colla Gegantera de Vila-real i la companyia de teatre Visitants, es dirigirà fins la plaça Major. Allà, tindrà lloc la lectura del manifest a càrrec de l’escriptor Vicent Usó, en nom de la Penya El Guitarró, promotora dels Premis Maig – Memorial Pasqual Batalla, que enguany compleixen 25 anys. A continuació, Visitants oferirà l’espectacle d’animació Bululú per la llengua.

La regidora de Normalització Lingüística es manifesta molt satisfeta per poder recuperar la tradicional celebració del Correllengua a Vila-real amb la implicació d’una companyia de teatre local, en aquest cas Visitants, “ja que el format que presentem a Vila-real ha tingut una molt bona acollida pels centres educatius”. “Per això, després de dos anys molt difícils, és per a nosaltres tota una satisfacció portar novament als col·legis la flama de la llengua amb teatre i un espectacle visual perquè pensem que és la manera en què els xiquets i les xiquetes acullen millor el Correllengua i valoren cada dia més la importància de cuidar i estimar la nostra llengua”, conclou Samblás.