El lliurament de la 24a edició del Premi Sambori de la Plana Baixa, certamen de narrativa en valencià adreçat a l’alumnat de totes les edats del domini lingüístic, ha tornat a la modalitat tradicional, després de dos anys de pandèmia, i se celebrarà a l’Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner de Vila-real gràcies a la implicació de les tres entitats organitzadores: la Fundació Sambori, Escola Valenciana i la Regidoria de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de Vila-real

La gala de lliurament tindrà lloc el dimecres 8 de juny de 2022, en dues sessions. La primera, dedicada a les aules d’infantil de 0 a 5 anys, tindrà lloc a les 17.30 h, i la segona sessió serà a les 18.30 h per a la resta de cicles i etapes educatives (primària, secundària, batxillerat, EOI i formació de persones adultes).

La Regidoria de Normalització Lingüística col·labora des de fa molts anys en l’acte de lliurament dels premis, que se celebra a l’Auditori Municipal des de l’any 2008. “Un lliurament que enguany recupera el seu format habitual i permetrà que ens retrobem, dos anys després, a l’Auditori Municipal per a guardonar els millors relats escrits en valencià”, ha manifestat Noelia Samblás, regidora de Normalització Lingüística, que també ha remarcat que “un any més hem volgut estar al costat d’Escola Valenciana i de la Fundació Sambori perquè aquests premis siguen una realitat”.

Enguany han participat en els Premis Sambori 90.000 alumnes de tots els cicles educatius no universitaris, des d’educació infantil fins a educació de persones adultes, de tot el territori autonòmic. S’hi han convocat 21 premis comarcals, quatre dels quals corresponen a les comarques de Castelló, concretament a la Plana Baixa, la Plana Alta/l’Alcalatén, el Maestrat i l’Alt Palància/Alt Millars. Quant a la Plana Baixa, la patrona de la Fundació Sambori, Conxa Ortells, explica: “Des de la Fundació volem mostrar la nostra satisfacció per l’èxit de la 24a edició dels Premis Sambori de literatura en valencià de la Plana Baixa, tant per la participació -3.000 alumnes-, com per la qualitat dels treballs presentats i, especialment, dels premiats”. Així mateix, reconeix que “la col·laboració desinteressada del professorat, indispensable, diu molt al seu favor perquè aquests premis afavoreixen el creixement de l’alumnat en destreses i valors que els aprofitaran durant tota la seua vida educativa i personal”. I remarca que és important que tot això es faça en valencià, ja que “el coneixement i la valoració de la nostra llengua és imprescindible en els nostres joves; ells i elles són el futur i de la seua actitud depén també el futur del nostre bé cultural més preuat, el valencià”.

Finalment, Ortells agraeix la col·laboració de l’Ajuntament de Vila-real en l’organització dels Premis Sambori, que fa que la gala de lliurament tinga una qualitat excel·lent. “Ens podem sentir molt satisfetes totes les persones que formem part de l’entorn del Sambori: alumnat, famílies, Fundació i tota la ciutat de Vila-real. Perquè la col·laboració en uns premis com aquests augmenta, encara més, el prestigi d’una ciutat com la nostra que és capdavantera en tot tipus d’actes culturals”, assenyala.

Per la seua part, la regidora de Normalització Lingüística agraeix la Fundació Sambori per convocar la 24a edició d’uns premis literaris en valencià adreçats a la comunitat educativa i, especialment, l’equip de voluntàries i treballadores que hi ha col·laborat des de sempre, per la seua dedicació i implicació en el Premi Sambori de la Plana Baixa i pel seu treball en el foment de la nostra llengua.