L’artista argentina resident a Espanya culmina la seua obra, Patriarcat, després de cinc dies de treball en una mitgera de l’avinguda Tarancón de Vila-real

La Mostra d’Art i Creativitat de Vila-real, TEST, acomiada oficialment la seua edició 2018. Ho fa amb Patriarcat, la intervenció urbana amb la qual l’artista argentina resident a Espanya Hyuro segella, i amplia, el museu a cel obert d’aquesta cita referent per la selecció i promoció de nous i noves creadores. Cinc dies ha tardat a finalitzar la peça per a aquesta sisena edició, que s’erigeix ja sobre una mitgera de l’avinguda Tarancón de Vila-real cedida per una comunitat de dotze propietaris.

L’obra construeix tota una crítica a la justícia patriarcal sobre la figura d’un jutge, sense peus ni cap, i manté la visió extraordinàriament personal, l’univers seductor i les al·lusions a temes femenins inherents a les creacions de l’artista.

Hyuro esquiva en aquesta ocasió, no obstant açò, la línia estrictament poètica que teixeix la seua obra perquè creu que la realitat actual “demanda que els artistes reflectisquen en el seu art alguna cosa tan sensible com és l’estat de la justícia en el nostre país”. Al seu judici, tots els estereotips i prejudicis de gènere que conflueixen en la violència sexual contra les dones es reprodueixen en el sistema judicial, explica la pròpia artista en l’argumentari de l’obra compartit en les seues xarxes socials.

Al costat de la crítica a la justícia patriarcal, la referència a la figura de la dona i la presència de les seues heroïnes invisibles es plasmen en les punyetes (els brodats típics de les mànigues de la toga dels jutges), molt presents en la peça i que fins a data recent s’elaboraven mitjançant un procés artesanal i a càrrec de dones.

El mural en gran format que modela des d’aquesta setmana la fisonomia urbana vila-realenca comparteix escenari de carrer amb els de firmes tan reconegudes a nivell internacional com Pantone, Borondo, Escif, Sam3 o el ‘pop-trash’ del francès Louis Lambert (3TTMan), a qui Hyuro ha pres el relleu.