El pressupost de l’Ajuntament de Vila-real per a 2023 ha experimentat aquesta setmana avanços importants per a la seua aprovació, que s’ha vist retardada per la irrupció, a finals de l’any passat, d’una nova sentència urbanística derivada de la gestió del sòl del Centre de Tecnificació Esportiva, per part de l’anterior govern del Partit Popular

Aquesta setmana, després de decidir no assistir a la fira de turisme de Madrid, Fitur 2023, per a accelerar l’aprovació dels comptes municipals, l’alcalde, José Benlloch, ha aconseguit tancar el document definitiu, que es presentarà als representants sindicals en la Taula de Negociació convocada dimarts que ve, amb l’objectiu de remetre-les a la Intervenció la setmana que ve.

D’aquesta manera, els pressupostos municipals, que ascendeixen a 53,3 milions d’euros per a 2023, encaren la recta final administrativa per a la seua aprovació, amb l’objectiu que puguen aprovar-se dins d’aquest mes i entrar en vigor a mitjan febrer. “La meua prioritat és poder aprovar com més prompte millor els pressupostos que els empastres i l’herència del vaixell pirata del PP ens van bloquejar a final d’any. Per això, aquesta setmana vaig decidir no assistir a la fira Fitur a presentar l’oferta de Vila-real precisament per a accelerar al màxim possible la tramitació dels comptes i, per fi, podem presentar a la Taula de Negociació el document definitiu”, detalla Benlloch.

“A finals de l’any passat, quan teníem ja pràcticament tancat el pressupost i a punt per a la seua aprovació, una nova sentència del PP, en aquesta ocasió pels terrenys on es va construir el Centre de Tecnificació Esportiva en 2010, ens va tornar a caure com una maçada i ens va bloquejar de nou els pressupostos, elevant ja a 34 milions d’euros el que hem hagut de pagar de la butxaca de tots els i les vila-realenques per la factura de l’herència del PP en aquests 11 anys”, subratlla Benlloch. En concret, la resolució judicial obliga l’Ajuntament a pagar un altre mig milió d’euros pel solar de 5.556 metres quadrats sobre el qual es va alçar el CTE i pel qual ja es van abonar 856.000 euros al seu propietari.

Aquesta nova garrotada va obligar a recalcular les xifres per a incloure aquest mig milió d’euros més. Una circumstància que Benlloch ha aprofitat també per a contemplar altres necessitats centrades en la defensa de les persones i els serveis públics, com l’increment del conveni del programa de transeünts amb Càritas Diocesana fins als 100.000 euros (pràcticament el doble de la quantitat habitual) per a fer possible la posada en marxa i funcionament inicial de la nova casa d’acollida Sant Pasqual El Pati, que el bisbat i Càritas construeixen a Vila-real i en la qual l’Ajuntament ha col·laborat també amb altres 300.000 euros. “En la nova Vila-real del segle XXI, la prioritat són les persones i el servei públic. Amb molt d’esforç, i malgrat les enormes dificultats a les quals ens enfrontem, amb la crisi de la guerra d’Ucraïna, l’impacte de la covid-19 i la gestió de les crisis del passat que ens va deixar el Partit Popular, hem aconseguit tancar un pressupost centrat en aquestes dues prioritats, seriós, prudent i responsable”, conclou l’alcalde.

La convocatòria de la Taula de Negociació és un pas previ preceptiu per a l’aprovació dels pressupostos municipals, establit en l’article 37.1 del Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre, pel qual s’aprova el Text Refós de la Llei de l’Estatut Bàsic de l’Empleat públic (TR-EBEP), així com l’article 5 de l’Acord i del Conveni per a la regulació de les relacions de treball del personal de l’Ajuntament de Vila-real. En la Taula General de Negociació de l’Ajuntament estan representades les seccions sindicals de CCOO, UGT, CSIF i SPPLB.