La Universitat Jaume I de Castelló se suma a la commemoració el pròxim 18 de novembre de la creació de la Xarxa Valenciana d’Universitats Públiques Saludables
Enguany, a través del lema «Que el fum no et lligue», les cinc universitats públiques valencianes s’uneixen per a recordar l’impacte que el consum de tabac genera en la salut i també en l’entorn.
D’aquesta manera, la campanya reflexiona sobre les múltiples repercussions que els diferents tipus de tabac tenen sobre la salut de les persones fumadores, però també sobre aquelles altres que estan exposades al fum. Al mateix temps, es visibilitza l’impacte que tant el procés de generació com de consum de tabac produeixen en el medi ambient. L’ús de productes químics acompanya el tabac des del procés de plantació fins al de manufacturació, fet que se suma a la quantitat de residus generats en entorns naturals, relacionats amb les burilles de tabac que les persones tiren en boscos, platges o entorns urbanitzats.
Per aquest motiu, al llarg de la setmana es realitzaran diferents activitats. Avui dimarts 16 de novembre s’ha realitzat a la Facultat de Ciències de la Salut el taller «Eines per a gestionar l’estrès i la regulació emocional», mitjançant el qual s’han facilitat algunes pautes alternatives per a evitar que el malestar emocional s’associe al consum de tabac.
El dia 17 de novembre, s’emetrà un programa monotemàtic d’A propòsit de la salut, emès per la ràdio universitària, amb la participació de Cristina de Maya, tècnica de prevenció de l’Associació Espanyola contra el Càncer de Castelló.
Així mateix, el dijous 18, entre les 17 i les 19 hores, es realitzarà a l’aula HD0131AA el taller «Salut i drogues des de la reducció i prevenció de riscos», en el qual s’abordaran pautes per a millorar les estratègies de prevenció del consum de substàncies com ara tabac.
A més, al llarg de la setmana, es difondran missatges de sensibilització per xarxes.
La Xarxa Valenciana d’Universitats Públiques Saludables, i l’UJI com a part d’aquesta, visibilitza d’aquesta manera com la funció primordial de la universitat en docència, investigació, innovació i projecció sociocultural representa un marc idoni per a contribuir notablement al benestar i a la salut.