Destaca 2018, la fira de referència en la transferència científica i tecnològica organitzada per l’Ajuntament de Vila-real i la Càtedra d’Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real de la UJI, amb el suport de la Generalitat, ha acomiadat la tercera edició amb la presentació de l’Informe Destaca

El document de conclusions revela la consolidació de l’esdeveniment en dos aspectes clau: l’increment de les xicotetes i mitjanes empreses que han assistit a la trobada i el “canvi de paradigma” dels participants, de l’interés per la innovació a cercar en Destaca oportunitats de negoci.

El director de la Càtedra d’Innovació Ceràmica, Juan Carda, ha sigut l’encarregat de detallar les dades de l’Informe Destaca, amb un balanç clarament positiu dels tres dies de fira. “Un dels nostres reptes ha sigut sempre fer arribar el coneixement i la innovació a la xicoteta i mitjana empresa, ja que habitualment associem aquests conceptes a les empreses més grans”, apunta Carda. Si bé aquestes són majoria entre els participants en Destaca 2018, enguany la presència de pimes s’ha incrementat en un 30%.

També evoluciona l’interés que desperta la fira entre els professionals. En aquest sentit, si bé en anteriors edicions la majoria d’assistents assegurava acudir a Destaca motivat per l’interés per conéixer la innovació, en aquesta convocatòria la principal motivació ha sigut la de cercar oportunitats de negoci. “Veiem, doncs, un canvi de paradigma. De la curiositat per la ciència i la innovació, passem a l’interés per l’explotació comercial, per saber com podem obtenir beneficis de tot aquest coneixement, objectiu fonamental que perseguim en Destaca des de l’any 2014”, argumenta Carda.

Una altra de les claus de Destaca, la divulgació científica, s’aferma també en aquesta tercera edició amb uns 1.500 xiquets i joves en els sis tallers i demostracions experimentals instal·lats des de dilluns passat al Centre de Congressos, Fires i Trobades. Creix també el nombre d’estands, amb un total de 48 (un 15% més), amb la presència, per primera vegada, d’start-ups. Quant a les visites de professionals, s’han registrat 5.000 inscripcions en la fira. “En anteriors edicions, hem comptabilitzat visites, és a dir, entrades, al recinte; però en aquesta convocatòria, hem considerat més interessants conéixer el nombre de persones, visitants únics, que hem tingut en Destaca 2018. Una xifra molt rellevant que avala el treball realitzat fins hui”, agrega.

Les repercussions en xarxes socials -amb més de 80.000 impactes i 3.000 interaccions- són altres de les dades del balanç final de Destaca 2018, en la qual també s’ha detectat un increment de les sinergies entre grans empreses, negocis emergents i institucions i centres de recerca per a nous projectes que permeten avançar en solucions a reptes empresarials.

“És prompte per a fer una valoració definitiva de la fira, però les primeres impressions, amb aquestes dades a la mà, són francament positives. Més enllà de les xifres, l’Informe Destaca revela que, en només tres edicions, estem aconseguint alguns dels objectius que ens vam plantejar en 2014, en la primera edició: traslladar al teixit socioeconòmic la innovació i el coneixement com l’única forma d’enfrontar els reptes del futur, afavorir les sinergies i servir de catalitzadors del canvi”, valora l’alcalde, José Benlloch.