L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha assumit hui la presidència del Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars prenent el relleu de l’Ajuntament d’Almassora, que ha ostentat la presència rotatòria durant els últims dos anys
Benlloch ha avançat algunes de les principals línies d’actuació en aquesta nova etapa, entre les quals ha destacat de manera especial les oportunitats que brinden els fons europeus per a dur a terme projectes ambiciosos per a la conservació, millora i ampliació del paratge de la Desembocadura del Millars. La Junta de Govern del consorci s’ha reunit aquest matí a l’Ajuntament d’Almassora amb la participació de l’alcalde de Vila-real i les alcaldesses d’Almassora, Merche Galí, i Borriana, Mª José Safont, a més de representants de la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana, que també formen part de l’entitat de gestió del paratge.
Després de la reunió s’ha formalitzat el canvi de presidència del Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars, que durant els pròxims dos anys recaurà a l’Ajuntament de Vila-real. Benlloch ha agraït el treball realitzat per l’alcaldessa d’Almassora, Merche Galí, en un moment marcat per la pandèmia i en el qual el paratge ha registrat un major nombre de visites, amb més d’un miler d’atencions a visitants des de 2020, el triple que en el període anterior.
El primer edil de Vila-real ha marcat com un dels principals reptes de la seua presidència continuar amb la gestió de projectes de conservació i millora com els que s’han executat en aquests anys per a la recuperació de la Gola Nord a Almassora o la nova llacuna a Borriana, “que han demostrat la capacitat de gestió de projectes que té el consorci”. A més, Benlloch ha incidit en l’oportunitat que suposa la nova convocatòria de fons europeus Next Generation i Feder per a “emprendre actuacions més ambicioses que ens ajuden a reduir pressió agrícola i industrial en el paratge i a millorar-lo i ampliar-lo amb l’adquisició de terrenys si és necessari”. Benlloch ha valorat la gran “joia” que suposa el paratge del Millars “que hem de continuar protegint i fomentant el seu ús recreatiu, sempre amb criteris de sostenibilitat i garantint la seua correcta conservació”. Així mateix, també ha apuntat la necessitat d’implicar les empreses de la comarca, especialment aquelles l’activitat de les quals té un major impacte en el paratge, perquè “col·laboren també en la millora d’aquest espai”. Per a Benlloch el Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars és un exemple que “quan es treballa junts, s’aconsegueix l’èxit”.
L’alcaldessa d’Almassora, Merche Galí, ha fet balanç de la gestió dels últims anys, marcada per la pandèmia, amb un període inicial de confinament en el qual la reducció de visitants va contribuir de manera positiva al desenvolupament de fauna i flora, i una etapa posterior de major impacte de presència humana durant el període de flexibilització de restriccions, que va disparar les visites. De les 298 atencions a visitants de 2018 a 2019, la xifra es triplica fins a superar les mil en els dos últims anys. Galí ha remarcat que pese a l’augment d’usuaris, el consorci ha aconseguit la fita de reduir a la meitat els focus il·legals, amb 54 abocaments detectats entre 2021 i 2022. A més, el consorci ha gestionat un total de 413.000 euros des de 2020, dels quals prop de 100.000 euros corresponen a actuacions de millora i conservació del paratge.