El municipi rep un guardó en vidre que reconeix la implicació de la ciutadania i els seus festers per a aconseguir unes festes més sostenibles

Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d’envasos de vidre a Espanya, i l’Ajuntament de Benicàssim han aconseguit recuperar 50.280 kg de vidre durant el transcurs de la campanya de sensibilització “Festes amb ressò”, que es va desenvolupar durant les passades festes patronals. La iniciativa tenia com a objectiu superar la taxa de reciclatge de vidre proposada per Ecovidrio durant el mes de gener respecte al mateix període de l’any anterior. Benicàssim ha superat el repte en aconseguir incrementar aquesta taxa.
D’aquesta manera, s’alça amb el guardó ‘Festes amb ressò’, que reconeix la implicació en la campanya de la ciutadania i els seus festers per a aconseguir unes festes més sostenibles.Per a reforçar la campanya, educadors ambientals van visitar el municipi i van recórrer les principals zones on té lloc l’activitat festera per a informar els festers del repte plantejat. Així mateix, animaven a la ciutadania a reciclar vidre i a participar en jocs i reptes a canvi d’una exclusiva motxilla amb el disseny de la imatge de la campanya.

Beneficis mediambientals del reciclatge de vidre
El vidre que es deposita en els contenidors es recicla al 100% i s’utilitza per a la fabricació de nous envasos, de manera indefinida i sense perdre les propietats originals. Reciclant vidre evitem el creixement dels abocadors. Reciclar vidre és un element clau en la lluita contra el canvi climàtic. En usar calcín – vidre reciclat – en la fabricació de nous envasos s’evita l’extracció de matèries primeres de la naturalesa, evitant l’erosió dels sòls i la desforestació del nostre entorn. A més, es minimitza l’emissió de CO₂ en el procés de fabricació i s’estalvia energia.

Sobre Ecovidrio
Ecovidrio és l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de residus d’envasos de vidre a Espanya. En 1997, després de l’aprovació de la Llei d’Envasos i Residus d’Envasos en 1997 i l’arrancada de les seues operacions en 1998, es va convertir en l’entitat gestora d’un model de reciclatge que garanteix un servei complet i al qual tenen accés tots els ciutadans. En termes de finançament, 8.000 companyies envasadores fan possible, amb la seua aportació a través del punt verd, el sistema de reciclatge.
La labor de Ecovidrio destaca per garantir el reciclatge d’alta qualitat a través del contenidor, potenciar les infraestructures de contenerización i recollida, invertir en plans i recursos destinats a incrementar el reciclatge d’envasos de vidre en l’hostaleria, mobilitzar als ciutadans a través de campanyes de sensibilització i promoure la prevenció i l’ecodisseny dels envasos.
En les últimes dues dècades el sistema de Ecovidrio ha permés que hui dia es reciclen set de cada deu envasos de vidre. El reciclatge d’envasos de vidre és un element fonamental per a contribuir al desenvolupament sostenible, fomentar la transició cap a l’economia circular i lluitar contra el canvi climàtic. A més, el reciclatge d’envasos de vidre és una activitat dona suport al compliment de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, concretament, redunda sobre els objectius (11) Ciutats i comunitats sostenibles, (12) Producció i consum responsables i (13) Acció pel clima.