El Festival Formigues ha volgut unir-se a la campanya contra la violència de gènere que va impulsar l’Ajuntament per a convertir Benicàssim en ciutat lliure de violència contra la dona

Aquesta iniciativa, aprovada fa dos anys per tota la corporació municipal per unanimitat, va ser l’arrancada d’una iniciativa que pretén lluitar contra la violència que s’exerceix contra les dones. De fet, aquesta campanya es visibilitza especialment els dies 25 de cada mes, en què una acció social recorda que cal no abaixar la guàrdia davant dels casos de violència. La regidora d’igualtat, Vanessa Batalla, ha recordat que “fer que tots els 25 siguen 25 de novembre, ens fa no oblidar aquest tema que és vital, ja que les víctimes que el pateixen no saben d’efemèrides, ja que el pateixen tots els dies, i per elles hem de seguir alerta i no permetre que es reproduïsca cap actitud violenta”.

Batalla ha volgut agrair al Festival Formigues el compromís que avui adquireixen “perquè la major part dels casos de violència es pateixen en el si de famílies consolidades i que aparentment són normals; a més, moltes vegades el xiquets són testimonis en primera persona i també víctimes d’aquests casos. Per això que un festival família com és Formigues es manifeste en contra de la violència masclista és important per a dir-li a tota la societat que estem units i tots junts bregarem contra els maltractadors. Sabem que són declaracions simbòliques en un principi, però ens fan ser conscients que podem actuar des de tots els àmbits i no abaixar la guàrdia”.

La regidora d’Igualtat ha volgut també ressaltar la importantíssima labor que el Festival Formigues ja fa en la visibilització ylucha pels drets de la dona i de les xiquetes amb un important Pla d’oci no sexista.

L’equip del festival el componen més del 70% dones i té molt en compte la igualtat entre gèneres. En aquest sentit, l’Associació Formigues de Benicàssim s’ha adherit al col·lectiu DIM (Dones en la Indústria de la Música), que protegeix i dóna visibilitat a les grans dones que estan presents en el panorama musical. A més, a l’hora de programar activitats, el Formigues no estableix cap diferenciació entre xiquets i xiquetes. Les activitats van dirigides a totes les criatures i, en el cas d’haver-hi una discriminació, aquesta està marcada per l’edat, ja que als nadons se’ls concedeix un espai propi, més ampli i tranquil perquè puguen estar a gust.

D’altra banda, la presència femenina és notable tant en l’escenari com en el desenvolupament de les activitats extramusicals (creativitat, jocs, circ, dansa, fòrum…), ja que volen que les xiquetes i xiquets tinguen referents, com s’assenyala des de l’organització del festival.

Aquesta edició, a més, el festival compta amb la col·laboració del col·lectiu LGTBIQ+ de Benicàssim, que duran a terme una activitat de contacontes, “El llibre secret de les princeses”, per a ajudar a desmuntar prejudicis i estereotips sexistes i de gènere i empoderar les persones víctimes d’aquests.

Finalment, com han destacat des de l’organització del festival, en el programa de mà, s’inclourà el lema següent: “Encara que diferents, tots som IGUALS dins d’aquest MAR que ens acull i ens dóna vida”.