El sistema guardonat en la Setmana Europea de la Mobilitat descongestiona el trànsit i redueix les emissions en acurtar trajectes cap als aparcaments lliures

L’Ajuntament de Castelló ha rebut hui el primer premi en la categoria de Ciutats Grans (municipis de més de 50.000 habitants) per la nova aplicació per a agilitzar l’estacionament reservat a la ciutat (ParkTime) activada recentment pel consistori amb el cofinançament dels fons europeus FEDER. El guardó ha sigut concedit per la Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, en el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible.

Amb aquest, Castelló rep el tercer premi consecutiu a nivell autonòmic en els premis de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible, després del segon premi en 2021 per la implantació del sistema d’accés restringit a la zona centre nucli històric; i el tercer premi en 2020 pel servei de transport a demanda en taxi compartit, Taxicas. Distincions a les quals cal sumar, en matèria de mobilitat sostenible, altres dues del Ministeri de Transició Ecològica; la Medalla d’Or dels Premis de la Setmana Espanyola de la Mobilitat Sostenible 2019, pel projecte Camins Escolars Segurs i Sostenibles; i la Medalla de Plata dels Premis de la Setmana Espanyola de la Mobilitat Sostenible 2018, pels projectes de la superilla de Maestria, la reestructuració de les línies de transport públic i l’accessibilitat en les parades.

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha posat en valor el treball realitzat en matèria de mobilitat sostenible, “que ens fa mereixedors de distincions que reconeixen l’aposta decidida pels projectes dirigits a transformar la ciutat en un espai més amable per a viure, més saludable i més verd”. Respecte a l’aplicació premiada hui, “és un nou projecte d’inversió europea que ajuda a reduir les emissions de CO₂, a dinamitzar el teixit comercial local i a avançar cap a un model de ciutat intel·ligent on la tecnologia es converteix en una aliada per a fer més fàcil el dia a dia”, ha assenyalat Marco.

Per part seua, el regidor de Mobilitat Sostenible de Castelló, Jorge Ribes, qui ha recollit aquest dimarts en el Museu de Belles Arts de València el premi, ha destacat que “ParkTime converteix a la capital en la segona ciutat valenciana i una de les primeres a Espanya a disposar d’aquest sistema de gestió d’aparcament per a mobilitat reduïda, càrrega i descàrrega i taxis”.

L’aplicació per a dispositius mòbils es diu ParkTime, és gratuïta i està disponible en Apple Store i Google Play. El seu objectiu és guiar d’una forma segura i àgil a les persones usuàries cap a les places d’estacionament reservat disponibles en els seus sis districtes, evitant que donen voltes innecessàries, amb l’impacte ambiental i el revulsiu per al comerç local que això suposa. Permet controlar i gestionar de manera eficient 784 places, dirigides a vehicles que transporten a persones amb mobilitat reduïda (PMR) i transport de càrrega i descàrrega, i als qui utilitzen el servei de taxi.

L’aplicació, amb un pressupost de 243.793 euros cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i l’Ajuntament de Castelló, informa en temps real gràcies als sensors instal·lats en les places de pàrquing i un sistema de geolocalització, dels estacionaments lliures en aquesta mena de places, així com del temps que porten ocupades (en els casos de càrrega i descàrrega i PMR) per a detectar possibles incompliments de la normativa.

Així, aquest sistema de regulació de l’estacionament basat en sensors i aplicacions mòbils té beneficis no sols per als col·lectius als qui es dirigeix sinó per a la ciutat i el medi ambient. En optimitzar els desplaçaments, es redueix la congestió de trànsit en hores punta i s’afavoreix l’ús de l’espai públic i una millora de la seguretat viària, especialment en aquelles zones on existeix un major nombre de comerços. A més, afavoreix l’accessibilitat urbana i el respecte cap a les places PMR.

Entre els beneficis ambientals figuren els lligats a la reducció del trànsit d’agitació provocat per l’ús de vehicles que busquen aparcament lliure, disminuint les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i ajudant a mitigar el canvi climàtic. A més, el sistema de sensorització facilita la rotació i redueix la congestió del trànsit, en guiar als vehicles directament fins a la zona més adequada mitjançant sistemes de senyalització i informació en els seus dispositius mòbils.

També té un impacte positiu en el pla econòmic, en agilitzar el transport de mercaderies, necessari per a l’activitat comercial de la ciutat.

Els Premis de la Setmana Europea de la Mobilitat reconeixen als ajuntaments, empreses, institucions, associacions sense ànim de lucre i estudiants universitaris l’esforç que han desenvolupat en l’últim any per a promoure la mobilitat sostenible en la Comunitat Valenciana.