La fase de diagnòstic destaca el creixement del teixit empresarial local en el sector industrial i el del comerç, transport i hostaleria

L’Ajuntament de Castelló, a través de la Regidoria d’Ocupació, ha finalitzat els treballs per a l’elaboració del II Pla Estratègic d’Ocupació, la primera fase de la qual ha sigut la realització d’un diagnòstic per a definir i reflexionar sobre els principals reptes en matèria de desenvolupament socioeconòmic i innovació. Un diagnòstic que ha revelat que Castelló compta ara amb quasi 1.200 empreses més que en 2015, abans que s’aprovara i començara a executar-se el I Pla Estratègic d’Ocupació de la ciutat. Un document que va ser fruit del consens i que ha finalitzat complint més del 90% de les accions previstes.

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha destacat aquesta dada del diagnòstic “com un exemple real que, gràcies a les polítiques municipals d’ocupació, que a més són fruit del consens i del diàleg social, la ciutat està creant ocupació, generant noves oportunitats i impulsant el teixit empresarial local”. Marco ha recordat a més l’aposta per les polítiques actives d’ocupació amb un “increment constant” del pressupost des de 2015.

El II Pla Estratègic d’Ocupació de Castelló, que en pròximes setmanes serà presentat davant el Consell Rector del Consorci del Pacte Local d’Ocupació per al seu estudi. “Serà el document estratègic que regirà les polítiques d’ocupació fins a 2025 i que ha sigut fruit de la participació dels agents estratègics de desenvolupament local per a recaptar opinions, reflexions i objectius per a definir les noves accions a desenvolupar per a continuar impulsant l’ocupació en els pròxims anys”, ha apuntat la regidora d’Ocupació, Patricia Puerta.

Puerta ha explicat que el document ha comptat amb diverses fases. Una primera fase de diagnòstic, una segona fase de procés participatiu que va iniciar a la fi del passat any i una tercera fase d’elaboració del Pla d’Acció per al II Pla Estratègic d’Ocupació que defineix objectius, línies d’actuació i mesures concretes, i que haurà de passar pel Consell Rector per a la seua aprovació.

Quant a la fase de diagnòstic previ, el document recull que l’any 2021 es comptabilitzaven a Castelló un total de 13.343 empreses enfront de les 12.157 existents en 2015. Un creixement del teixit empresarial local que, tal com recull el document, s’ha registrat principalment en el sector industrial i en el de serveis (que inclou les empreses de comerç, transport i hostaleria).

La regidora d’Ocupació ha recordat que l’Ajuntament de Castelló va aprovar en 2016 lel I Pla Estratègic d’Ocupació. “L’avaluació d’aquest primer document estratègic ha conclòs que les actuacions dutes a terme han tingut un impacte positiu en el desenvolupament socioeconòmic local, afavorint l’accés al mercat laboral de la ciutadania en situació de desocupació, facilitant el desenvolupament professional i augmentant l’ocupabilitat a través de l’assessorament i la formació”, ha destacat Puerta.

“Un pla que també ha servit de suport a l’emprenedoria i el desenvolupament empresarial del teixit econòmic local com demostra l’existència a la nostra ciutat de 1.186 empreses més que abans de començar a implementar-se”, ha recalcat.