També aprova una moció promoguda per l’equip de govern de PSPV-PSOE i Compromís de suport a fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana, en la qual se sol·licita que «no es bloquege ni judicialitze»

El ple ordinari de la Diputació de Castelló celebrat hui ha aprovat una declaració institucional recolzada per tots els grups i llegida pel president José Martí en la qual se sol·licita al Govern d’Espanya «la suspensió de la tramitació del projecte per a l’establiment d’una planta solar fotovoltaica denominada ‘Magda’ en el territori de la província de Castelló». Es rebutja d’aquesta manera una infraestructura que «tindria impacte en el conjunt de la província» i que afectaria de manera directa als municipis de les Coves de Vinromà, Vilanova d’Alcolea, la Torre d’en Doménec, Benlloc, Alcalà de Xivert, Torreblanca, la Vall d’Alba, Cabanes, Vilafamés, Sant Joan de Moró, Borriol, Castelló de la Plana i Almassora, per ser els que albergarien la planta i les línies d’evacuació.

Partit Socialista. Partit Popular, Compromís i Ciutadans també es dirigeixen a la Generalitat Valenciana, a la qual insten a rebutjar el projecte en els informes sectorials. A més, sol·liciten que la Diputació de Castelló cree un grup de treball amb representants de totes les administracions implicades a fi de trobar la millor solució davant la implantació d’aquesta mena d’infraestructures a la província.

En l’exposició de motius del text aprovat es reconeix que la generació d’energia elèctrica és un dels grans reptes que cal abordar des dels punts de vista de la sostenibilitat mediambiental, la defensa del territori, el patrimoni, el desenvolupament econòmic i la ciutadania que es veuria directament afectada.

Defensa del Fons de Cooperació

En el transcurs de la sessió plenària també s’ha aprovat una moció impulsada pels partits que conformen l’equip de govern, PSPV-PSOE i Compromís, en la qual es mostra el suport de la institució al Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana. El text, que ha comptat amb el vot afirmatiu dels socis de govern, l’abstenció de Ciutadans i el vot en contra del Partit Popular, assenyala que la Diputació de Castelló manifesta el seu compromís amb aquest fons, al qual considera «un instrument perquè l’autonomia local siga una realitat».

En conseqüència, s’insta a totes les forces polítiques i administracions públiques valencianes a «no judicialitzar i no bloquejar un instrument que rema cap a un finançament més just per als ajuntaments de la província». És una iniciativa que s’adopta arran de la decisió Partit Popular en la Comunitat Valenciana de promoure que el Grup Popular en el Congrés present un recurs davant el Tribunal Constitucional contra la llei de la Generalitat que regula el Fons de Cooperació Municipal. El text recorda que «en 2021 la Diputació va doblegar l’aportació de 5,6 milions que realitza la Generalitat Valenciana a aquest fons, transferint 11,2 milions d’euros, amb el que els 135 ajuntaments de la província van percebre a través del Fons 16,8 milions d’euros». També diu que en 2022 la Diputació transferirà a aquests municipis per aquesta via 15 milions d’euros.

El diputat de Concertació amb els ajuntaments, Ximo Huguet, ha intervingut en el ple en representació del Grup Socialista, per a instar el Grup Popular a demanar al seu president regional, Carlos Mazón, que retire el recurs que ha presentat davant el Tribunal Constitucional contra el Fons de Cooperació Municipal.

També s’ha referit al «doble discurs del PP de Castelló», al qual ha demanat «coherència» perquè «defensa el Fons de Cooperació quan està en l’oposició però no l’aplica quan està en el govern», assenyalant que «si el Partit Popular continuara al capdavant de la Diputació de Castelló als ajuntaments de la província, i especialment als més xicotets, arribarien zero euros per aquesta via».

Per part seua, el portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, ha defensat que «va ser l’arribada del govern del Botànic la que va permetre posar en marxa un dels compromisos estatutaris de la Comunitat Valenciana com el Fons de Cooperació Municipal. Una manera de fer arribar als nostres municipis recursos econòmics per a la seua gestió de dia a dia degut a un infrafinançament municipal que no ha arreglat encara el govern de Madrid». Garcia ha lamentat «que hi haja partits polítics que van aprovar l’estatut i que ara rebutgen el fons i intenten portar-lo a la inconstitucionalitat, sent com és, la principal aportació que fan la Generalitat i la Diputació als municipis». Segons ha dit, «és del tot inconcebible».

#CastellóAvança

El ple també ha donat llum verda amb el vot a favor de tots els grups a l’ordenança que regula el nou pla #CastellóAvança, el programa inversor municipal per al bienni 2022-2023, la dotació econòmica del qual ascendeix a 30 milions d’euros. És l’evolució de l’anterior Pla 135 i s’ha concebut per a dotar de major flexibilitat i autonomia als municipis de la província, que podran desenvolupar les seues obres a dos anys vista, sense la pressió administrativa d’haver de redactar, licitar, adjudicar, executar i finalitzar els projectes en un únic exercici.

Fent ús de la seua autonomia municipal, les alcaldesses i els alcaldes podran destinar tots els diners que els corresponga per al bienni 2022-2023 a una única actuació de gran envergadura o bé destinar aqueixos fons a un màxim de quatre obres. Almenys el 20% de les inversions hauran d’anar en la línia que marquen els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) inclosos en l’Agenda 2030 de l’Organització de Nacions Unides.

Atenció a majors en els bancs

Els quatre grups representats en la Diputació de Castelló han unit la seua forces per a aprovar una declaració institucional en la qual es reclama que les entitats bancàries «oferisquen una atenció personalitzada en finestreta, amb especial atenció a les persones majors i/o amb diversitat funcional». També se sol·liciten que els bancs no cobren comissions per conceptes derivats del servei d’atenció a les usuaris o a aquells clients que no tinguen capacitat per a realitzar operacions en els caixers. Un altre dels precs és que els productes financers que s’oferisquen siguen clars, transparents i comprensibles.

Finalment, s’insta a promoure la instal·lació de caixers en tots els municipis de la província, especialment, després del progressiu tancament de sucursals que s’ha produït en els últims anys.

Els drets de la dones

El president Martí ha donat lectura durant el ple als textos de tres declaracions institucionals pactades per tots els grups, que giren entorn de les celebracions del 8 de març, Dia Internacional de la Dona. S’aposta per un suport sense fissures a aquesta festivitat per part de la Diputació per a reforçar el principi d’igualtat, sumant-se a l’eslògan de l’ONU de ‘Igualtat de gènere per a un demà sostenible’, al combat amb tolerància zero contra la mutilació genital femenina i a la reclamació de la fi de la bretxa salarial entre homes i dones.

Taxa turística

El ple també ha aprovat una moció presentada pel Grup Popular i votada a favor per PSPV-PSOE i Ciutadans en la qual s’insta el Consell de la Generalitat a no implantar la taxa turística en la Comunitat Valenciana «pels seus efectes desfavorables per al sector», que a més s’oposa a la seua aplicació. També se sol·licita que no s’utilitze als ajuntaments per a posar-la en marxa. El Grup Compromís ha votat en contra.

Canvi de data

Amb motiu de la celebració de les festes de la Magdalena, els diputats ha aprovat un canvi de data per a la celebració del ple ordinari del mes de març, que no serà el penúltim dimarts de mes com és costum i s’avançarà al dia 15 de març.