El president de la Diputació de Castelló assisteix a la inauguració del Congrés Internacional de Turisme de l’UJI, on enalteix la capacitat d’evolució del sector, encara que alerte que el retorn que s’obté continua estant lluny de les potencialitats amb les quals compta la província

El president de la Diputació, José Martí, ha defensat en la inauguració del XXV Congrés Internacional de Turisme Universitat Empresa de l’UJI l’activitat turística com a oportunitat per a generar economia i oportunitats de desenvolupament a l’interior de la província de Castelló. Un repte que està en sintonia amb la política de promoció turística que impulsa la institució que, «sense oblidar el sol i la platja» aposta decididament «pel turisme d’experiències, amb especial atenció a la difusió de la gastronomia, i al territori provincial com a gran escenari per a la pràctica de l’esport a l’aire lliure, especialment el ciclisme en les seues diferents modalitats».

En aquest sentit, el president ha posat com a exemple el gran festival gastronòmic amb estreles Michelin que se celebrarà els dies 21, 22, i 23 d’octubre a Benicarló i l’elecció de la província de Castelló com a seu en 2023 del XX Congrés Europeu de Confraries Enogastronòmiques. La designació es va donar a conéixer dissabte passat en Dijon, on d’altra banda, la Festa de la Carxofa de Benicarló va obtindre el premi Festival Gastronòmic Europeu. Molt bones notícies a escala europea per a les quals ha sigut decisiu el treball dels integrants de la Confraria del arròs i la taronjade la Host del Castell Vell de Castelló.

El president s’ha referit al canvi de tendència registrat després de la pandèmia amb el qual s’observa un increment del nombre de persones que opten pel turisme rural i de proximitat enfront dels grans viatges.

Durant la seua intervenció, Martí ha felicitat l’UJI i a la direcció del Congrés «per aquests 25 anys de reflexió i debat». Segons ha explicat, «un quart de segle és un període de temps prou ampli com perquè canvien les realitats, les mentalitats i els objectius». Un exemple d’això és «l’assentament de Castelló com a província de festivals, alguna cosa que va començar amb Francesc Colomer i el FIB fa molts anys, i amb moltes dificultats».

No obstant això, José Martí creu que «necessitem una evolució major per a trobar solucions a assumptes que portem plantejant tota la vida com la desestacionalització». En aquest sentit, explica que «tant l’interior com la costa de Castelló tenen unes potencialitats molt importants que encara no generen el retorn que resultaria lògic i necessari per a la nostra economia».