La Fundació Isonomia de la Universitat Jaume I, a través d’un conveni de col·laboració amb Labora, el Servei Valencià d’Ocupació i Formació i Ocupació, ha dissenyat el I Pla per a Aplicar la Transversalitat de Gènere en les Polítiques Actives d’Ocupació. El Pla s’ha presentat en el Menador espai cultural en un acte que ha comptat amb la presència de la rectora de l’UJI, Eva Alcón, i el secretari autonòmic d’Ocupació i director general de Labora, Enric Nomdedéu

La rectora de l’UJI, Eva Alcón, ha destacat que l’elaboració d’aquest pla «representa un pas més en la trajectòria d’èxit de la Fundació Isonomia i un salt qualitatiu en allò que tant reivindiquem des de l’UJI: la transferència de coneixement a la societat. És a dir, acostar la investigació i els coneixements que es generen al campus al teixit social i econòmic com a base per a la innovació, també a l’hora d’abordar les polítiques públiques».

A més, Alcón ha assenyalat que amb aquesta iniciativa es demostra el lideratge de l’UJI i de la nostra Fundació Isonomia en la transferència de coneixement en matèria d’igualtat, un lideratge al qual també contribueixen grups d’investigació i l’Institut d’Estudis Feministes i de Gènere Purificació Escribano».

Per part seua, el secretari autonòmic d’Ocupació, ha apuntat que aquest pla pretén trencar amb la bretxa de gènere que continua afectant les dones de la Comunitat Valenciana. En aquest sentit, ha declarat que, per a aconseguir una transversalitat efectiva, és important que «les polítiques d’ocupació incloguen mesures específiques per a abordar les desigualtats de gènere en el mercat laboral, com ara la bretxa salarial, la segregació ocupacional, la discriminació laboral, l’assetjament sexual i la violència de gènere en el treball».

En l’acte de presentació, el professor de l’UJI i secretari general de la Fundació Isonomia, Santiago García Campá, i la tècnica de la Fundació, Alejandra Fantacci, han sigut els encarregats d’explicar la metodologia, desenvolupament i aplicació del pla.

Segons l’informe elaborat per la Fundació Isonomia per a Labora, la taxa d’ocupació de les dones és 11,1 punts inferior a la dels homes. Respecte a la distribució de la desocupació femenina, s’observa que és major en la franja d’edat d’entre 25 i 34 anys. En aquest sentit, s’assenyala que la maternitat o l’assumpció d’obligacions familiars continuen sent els elements clau a l’hora d’explicar les causes que provoquen el manteniment d’aquesta bretxa en l’ocupació.

De la mateixa manera, es dona la circumstància que, encara que les dones inscrites com a demandants d’ocupació tenen un nivell formatiu més alt que els homes (13% universitàries enfront de 9,2% universitaris), una vegada entren en situació de desocupació els costa més trobar un treball, sent més de la meitat de les dones parades de llarga duració (63,7% enfront de 54,7% aturats de llarga duració). A més, el percentatge de dones que estant desocupades no reben cap mena de prestació és de més de 7,2 punts superior al dels homes.

En aquest context, aquest pla naix amb l’objectiu d’establir unes metes perquè Labora introduïsca les polítiques de gènere en totes les seues àrees d’activitat amb la finalitat de secundar des de l’organisme la ruptura d’eixa bretxa.

Així, un dels objectius que marca el pla és augmentar la participació laboral femenina, reduint la bretxa d’activitat a través de mesures com: l’increment del nombre de dones ateses per Labora; la participació en diferents programes d’aquelles que hagen abandonat el mercat laboral i es troben inactives; o l’increment en un 5% de les dones que reben orientació laboral.

El pla proposa la confecció d’un programa integral, Avalem Dones, per a reduir la discriminació de les dones en l’ocupació, i que agrupe tots els programes actualment operatius destinats a aquest col·lectiu al costat d’aquells de nova proposició.

El I Pla per a Aplicar la Transversalitat de Gènere en les Polítiques Actives d’Ocupació està confeccionat dins de les accions del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea.