La conferència del professor Hamid Homatash, de la Glasgow Caledonian University, clausura l’activitat del Living Lab Planeta Debug

Estudiantat i professorat de la Universitat Jaume I (UJI) ha reivindicat avui el valor dels videojocs per a crear consciència ambiental crítica en la ciutadania, canvis socials alhora que fomentar el bé comú. Aquesta ha estat una de les reflexions principals de la jornada EndGame de tancament de l’activitat del Living Lab Planeta Debug, cofinançat per la Fundació Daniel i Nina Carasso, mitjançant el seu programa d’Art Ciutadà de la convocatòria Composar sabers per comprendre els desafiaments contemporanis.

El professor Hamid Homatash, de la Glasgow Caledonian University (GCU) -col·laboradora de Planeta Debug en la seua línia de treball internacional, Global Debug– ha destacat que els videojocs constitueixen «una poderosa eina per a impulsar la cultura del bé comú, una filosofia que promovem des de la nostra universitat a Escòcia mitjançant la promoció de valors com ara la integritat, la creativitat, la responsabilitat i la confiança».

Homatash ha explicat diverses iniciatives per fer servir els serious games en la divulgació científica i de la sostenibilitat, entre ells, la Game Jam preparada amb motiu de la celebració de la Cimera de Canvi Climàtic de les Nacions Unides COP26 a Glasgow o els jocs creats en el marc del projecte Erasmus +, Sustainable Fashion Employability Skills (SFES), dirigit per la GCU.

La sessió sobre videojocs, canvi climàtic, art i cocreació, celebrada a la Sala de Graus de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals (ESTCE), ha disposat de la participació de la vicerectora de Cultura i Relacions Internacionals, Carmen Lázaro, i del vicerector d’Investigació i Transferència, Jesús Lancis. Tots dos vicerectorats han donat suport al desenvolupament de les diverses línies d’aquest living lab.

Per la seua banda, la directora de l’ESTCE, Amèlia Simó, ha subratllat l’empremta deixada per Planeta Debug. «En primer lloc, destacar la col·laboració interdisciplinària, amb matèries habitualment llunyanes al nostre àmbit, com també el vessant humà i la cocreació. A més, el living lab ha ajudat a incentivar el nostre estudiantat a protegir el planeta i a lluitat contra el canvi climàtic, prioritat també a l’UJI, mentre que ha afavorit la internacionalització dels nostres estudis», ha argumentat Amèlia Simó.