La rectora Eva Alcón destaca l’obtenció de més de 12 milions d’euros en dos anys per a desplegar projectes estratègics orientats a la transformació digital i la transició ecològica

La vicepresidenta primera del Govern, Nadia Calviño, acompanyada per la rectora, Eva Alcón, i una delegació institucional ha visitat Espaitec, Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I, on ha mantingut una trobada amb empreses del parc i personal investigador de la Universitat.

Aquesta visita ha servit per a conéixer el principal hub científic, tecnològic i d’innovació de la província de Castelló i compartir l’experiència de l’UJI en la captació de fons europeus Next Generation, amb més de 12 milions d’euros obtinguts en dos anys que permeten el desenvolupament de projectes estratègics orientats a la transformació digital i la transició ecològica, la captació de talent i la cooperació amb empreses en àmbits d’especial rellevància com el ceràmic o la producció i emmagatzematge d’hidrogen verd.

La rectora de l’UJI, Eva Alcón, ha destacat «l’estratègia institucional per a enfortir Espaitec com a connector entre la Universitat, el teixit empresarial, les administracions públiques i la societat per a buscar solucions col·laboratives davant les transformacions que estem experimentant». Així mateix, la primera autoritat acadèmica ha subratllat que «els fons europeus són un motor d’oportunitats essencial per a convertir el coneixement que es genera al campus en innovació d’alt impacte per al conjunt de la societat i en solucions intel·ligents i creatives per als reptes que globals que afrontem».

Per part seua, la vicepresidenta primera del Govern, Nadia Calviño, ha destacat que «les universitats són clau per a abordar el desenvolupament de la nostra societat. Junts fem front als reptes del present i del futur». En aquest sentit, ha valorat positivament que la Universitat Jaume I siga una universitat que aposte per connectar amb les empreses innovadores i amb l’entorn. «Aqueixa connexió universitat-empresa és fonamental» ha manifestat. Finalment, ha mostrat la seua satisfacció davant els interessants projectes que s’estan desenvolupant a l’UJI en l’àmbit de la transformació digital i transició ecològica impulsats pels fons europeus Next Generation del Pla de Recuperació.

La sessió s’ha iniciat amb la projecció del vídeo del 15 aniversari de Espaitec i la presentació de les seues línies estratègiques per part del director del Parc, Juan Antonio Bertolín. Cal destacar que en aquests 15 anys han passat per Espaitec més de 100 empreses de diferents sectors i especialitzades en tecnologia i innovació. A més, s’han incubat 10 empreses spin off universitàries en diferents àmbits de coneixement: robòtica, nanotecnologia, economia, física, intel·ligència artificial o biodegradació de plàstics.

A continuació, la start up Abervian SRL, la spin off Cebimat i Solucions Cuatroochenta SA, empresa ja consolidada, han compartit els seus projectes empresarials.

Després de la presentació de les empreses, el vicerector d’Investigació, Jesús Lancis, ha exposat els resultats obtinguts per l’UJI tant a nivell institucional com en investigació, transferència i innovació en la captació de fons vinculats a nous programes de diferents convocatòries del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Així, ha fet referència als tres eixos principals als quals es destinen aquests fons que ascendeixen a 12 milions d’euros: la formació de talent, els projectes de R+D i la transformació del campus. En l’àmbit de la formació de talent, Lancis ha destacat entre altres els programes «Yo investigo» i el Pla de Requalificació i Captació de Talent dirigit a la formació de joves doctors i la mobilitat del personal docent i investigador. En l’àmbit de transformació del campus, destaquen els projectes estratègics orientats a millorar l’eficiència energètica del campus i a enfortir les competències digitals de la comunitat universitària. Finalment, en l’eix de Ios projectes de R+D Lancis ha destacat els Plans complementaris R+D amb Comunitats Autònomes en el qual l’UJI participa en els plans de Ciències Marines, Agroalimentació i Materials Avançats.

Finalment, també ha participat en la visita personal investigador d’instituts universitaris com el de Nous Materials Avançats (INAM), Noves Tecnologies de la Imatge (INIT) o el de Tecnologia Ceràmica (IUTC), diferents vicerectorats i l’empresa situada en Espaitec Blue Plasma Power.
 

Sobre les empreses de Espaitec
Abervian S.R.L. és un partner tecnològic basat en el sector de l’energia, especialitzat a desenvolupar productes i serveis. Desenvolupa solucions perquè cada element susceptible de produir, consumir o emmagatzemar energia siga eficient, sostenible i estiga connectat.

Cebimat Lab S.L. està enfocada a l’estudi de la biodegradació dels materials i el desenvolupament de solucions d’innovació tecnològica relacionades amb aquest procés biològic. Compta amb un laboratori especialitzat en l’estudi de la biodegradació del plàstic en les pròpies instal·lacions de Espaitec.

Solucions Cuatroochenta S. A. és una empresa tecnològica especialitzada en solucions digitals cloud i ciberseguretat per a millorar el rendiment de les organitzacions. Els seus desenvolupaments compten amb més de 10 milions de persones usuàries en 21 països. Amb oficina central en Espaitec, compta amb seus pròpies a Barcelona, València, Madrid, Burgos, Bogotà, Panamà, Santo Domingo, San José i Raleigh, en les quals treballen més de 260 persones. Cuatroochenta cotitza en BME Growth com 480S des d’octubre de 2020.