La Junta de Govern de la Diputació aprova el conveni amb l’Associació Vitivinícola de Castelló per a iniciar el procediment de la sol·licitud del pas d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Vins de la Terra de Castelló a Denominació d’Origen Protegida (DOP) Vi Ecològic de Castelló

La presidenta de la Diputació Provincial de Castelló, Marta Barrachina, avança en la defensa del sector primari i inicia el tràmit perquè els vins de Castelló tinguen reconeixement a nivell europeu. “Al costat de l’Associació Vitivinícola de Castelló aconseguirem que els vins de la nostra terra tinguen el màxim reconeixement”. La presidenta de la Diputació de Castelló s’ha referit així després de la Junta de Govern celebrada hui en la institució provincial i en la qual s’ha aprovat el conveni amb l’Associació Vitivinícola de Castelló a fi d’iniciar el procediment de la sol·licitud del pas d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Vins de la Terra de Castelló a Denominació d’Origen Protegida (DOP) Vi Ecològic de Castelló.

Com ha explicat la primera presidenta de la Diputació de Castelló, “amb este conveni es fa el primer pas perquè la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Vins de la Terra de Castelló siga substituïda per una distinció que contribuirà a la dinamització econòmica de la província”. “És innegable la qualitat i el prestigi que al llarg dels últims anys han anat adquirint els vins de Castelló i ara és el moment de donar eixe suport des de la institució provincial per a aconseguir eixe reconeixement a nivell europeu”, ha continuat Marta Barrachina.

A fi d’iniciar el procediment de la sol·licitud d’IGP a DOP, la concessió de la subvenció, de manera directa, per la Diputació de Castelló a l’Associació Vitivinícola de Castelló suma 15.000 euros, un import que es destinarà a la fase 1 de la sol·licitud, consistent en l’elaboració del plec de condicions de caràcter tècnic de la Denominació d’Origen per a la seua homologació per la Unió Europea, així com el contracte de servici que inclourà les reunions, participació, assessorament i redacció d’este plec.

Indicar que l’any 2003 es va crear i va reglamentar la Indicació Geogràfica “Vins de la Terra de Castelló”. Esta figura de qualitat designa els vins obtinguts íntegrament de raïm produït dins de l’àrea composta pels terrenys aptes per a la producció de raïm de vinificació emplaçats dins de tres subzones vitivinícoles, denominades Alt Palància-Alt Millars, Sant Mateu i Les Useres-Vilafamés. L’adaptació a les normes de la Comunitat Europea va propiciar que posteriorment la denominació dels vins de la província de Castelló fora l’actual Indicació Geogràfica Protegida Castelló, IGP Castelló.

Posteriorment, el Diari Oficial de la UE del 5 de juliol de 2019 va publicar l’aprovació de l’expedient que permet modificar el plec de condicions de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) per a ampliar l’àrea d’influència de la IGP, punt de partida per a sol·licitar la Denominació d’Origen (DO) per als vins de de Castelló. Entre les modificacions aprovades es troba l’ampliació de l’àrea de la IGP a la qual podran integrar-se als 16 cellers actuals, unes altres dels municipis d’incrementant la superfície, que en l’actualitat és de 200 hectàrees fins a les 800 hectàrees de vinya de la província de Castelló.

La presidenta del govern provincial ha subratllat que amb l’aprovació d’este conveni singular “reforcem el nostre suport als agricultors i productors per la gran faena i l’esforç que realitzen perquè els nostres vins siguen coneguts a tot el món i cada vegada siguen més demandats pels consumidors”. “Els vins de la nostra terra enriquixen la variada oferta gastronòmica de qualitat de la província, convertint-la en un atractiu del nostre territori de primer nivell”, ha afegit Marta Barrachina.

L’impuls al sector vitivinícola de la província forma part de l’aposta de la institució provincial per la nostra identitat, el suport als sectors primaris, la defensa del territori i de les nostres tradicions. Tot això ocupa un lloc d’excepció en els comptes de la corporació provincial per al 2024. Així, en tot allò que caracteritza i fa única a la província i cal preservar i protegir, els comptes d’esta Diputació destinen 4.161.203,20 euros per al pròxim exercici. El total del pressupost per a este epígraf es desglossa de la següent manera: 965.281,20 euros per al suport al sector primari; 2.255.257,80 euros per a la defensa del territori i 940.664,20 euros per a estar al costat de les nostres tradicions.