El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, han acordat impulsar la creació d’un Centre d’Innovació Educativa i Tecnologies Digitals al campus. Amb aquest projecte, Conselleria i Universitat fomentaran, des d’una perspectiva interdisciplinària i col·laborativa, la formació, la investigació i la transferència del coneixement en l’àmbit de l’ensenyament i l’aprenentatge, aliniades amb les polítiques europees de transformació digital de l’educació, que estan estretament lligades a l’aplicació de metodologies d’ensenyament innovadores que adapten l’educació als contextos socials actuals

El Centre d’Innovació Educativa i Tecnologies Digitals aspira a convertir-se en un hub de generació de coneixement i transferència en el món educatiu, tant en l’àmbit local com global, per a donar una resposta eficaç des de l’àmbit educatiu a les exigències del canvi social i tecnològic. Per a fer-ho possible, aglutinarà institucions, serveis i especialistes de les diferents etapes educatives, com ara els dos centres de formació del professorat que Educació de la Generalitat té a Castelló i que són el CEFIRE Territorial i l’específic Artisticoexpressiu, els serveis universitaris de formació del professorat i d’educació digital, o el personal investigador vinculat a aquestes temàtiques.

El conseller Vicent Marzà ha destacat que «serà un centre referent en la transferència del coneixement, un punt de connexió entre les experiències que es realitzen a classe i els treballs universitaris d’investigació en matèria pedagògica. La generació d’investigació i l’aplicació pràctica d’aquesta a l’aula són fonamentals per al desenvolupament de metodologies innovadores d’ensenyament».

«Serà, a més, un espai en què el nostre professorat podrà tindre una formació continuada excel·lent, i alhora els treballadors de l’ensenyament tindran també un paper actiu per a enriquir les investigacions gràcies a l’experiència en les aules de les nostres escoles i instituts», ha afegit el titular d’Educació de la Generalitat.

En aquest sentit, Alcón ha subratllat que «la investigació i la innovació educativa que es produeix en les aules, en les diferents etapes educatives, necessita estratègies compartides per a potenciar el paper transformador de l’educació i la formació en un món global, cada vegada més digital i en canvi permanent».

A banda, la rectora de l’UJI ha assenyalat la importància de «disposar de professorat amb les competències necessàries per a fer front als reptes presents i futurs, així com millorar l’aprenentatge del seu alumnat i continuar formant-se al llarg de la vida amb tota mena de recursos, entorns i dispositius».

El conseller i la rectora subscriuran un conveni de col·laboració per a la constitució d’una comissió mixta de treball, que serà l’encarregada de definir el projecte i que estarà integrada per vuit persones. Pel que fa a la Conselleria, integraran la comissió el secretari autonòmic d’Educació i FP, Miquel Soler; el director general d’Infraestructures Educatives, Víctor Garcia; el director territorial de la Conselleria a les comarques de Castelló, Alfred Remolar; i el subdirector de Formació del Professorat, Carlos Sánchez. En el cas de l’UJI, seran el vicerector de Planificació, Coordinació i Comunicació, Modesto Fabra; la vicerectora d’Estudis i Docència, Isabel García Izquierdo; el vicerector d’Investigació i Transferència, Jesús Lancis, i el comissionat de la rectora per a l’Impuls Digital, Francesc Esteve.

Fa ja uns quants cursos que la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport està posant en el centre de les polítiques el desenvolupament de diferents estratègiques d’innovació educativa basades en l’impuls de projectes creats pels mateixos centres educatius, el foment de metodologies que integren l’ús de les TIC, el treball metodològic en matèria d’inclusió educativa i l’increment de la formació del professorat mitjançant els CEFIRE que hi ha establits al llarg del territori i que abasten tots els àmbits d’ensenyament i aprenentatge.

La Universitat Jaume I, que en 2020 va aprovar el pla UJI Digital, ha sigut un referent des de l’origen en l’àmbit de les noves tecnologies aplicades a l’educació, i compta des de fa més de 25 anys amb el primer servidor i cercador web d’Espanya, i des de 2001, amb el Centre d’Educació i Noves Tecnologies (CENT). Així mateix, disposa de la Unitat de Formació i Innovació Educativa vinculada a la Unitat de Suport Educatiu, i té una gamma àmplia de grups d’investigació i d’innovació educativa formats per professorat que treballa, d’una manera interdisciplinària, en aquestes àrees de coneixement.