Marco destaca l’oportunitat d’unir-se a una xarxa que potencia les tecnologies avançades per a abordar crisis com la de la covid-19

Castelló ha protagonitzat aquest dilluns la seua primera posada en escena com a integrant del programa europeu Intelligence City Challenge (ICC, Desafiament de Ciutats Intel·ligents), amb el qual fa un salt qualitatiu en la seua ja iniciada transformació innovadora amb impacte social, mediambiental i tecnològic. Una sessió telemàtica a tres bandes entre l’Ajuntament, la Universitat Jaume I (UJI) i l’Associació d’Empreses de Tecnologies de la Innovació Xarxatec, ha servit a Castelló per a llançar la seua participació en aquesta xarxa de 50 ciutats intel·ligents -després de ser triada per la Comissió Europea entre les 192 urbs de 20 països candidates- i per a explicar l’itinerari de treball previst que seguirà en els pròxims dos anys per a afermar els reptes marcats.

La sessió telemàtica celebrada hui, en la qual han participat l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, la rectora, Eva Alcón, i el president de Xarxatec, Alexis Nadal, ha servit per a traçar un full de ruta amb accions concretes. Per a l’alcaldessa, el rodatge de Castelló com a vèrtex del ICC “aferma el compromís de la ciutat amb la innovació i la seua convicció que fer-ho al costat d’Europa i les ciutats més avançades del món en aquest camp és la millor via possible per a anar sumant objectius”. Al seu judici, “és una oportunitat única per a unir-se a una comunitat que potencia les tecnologies avançades per a abordar crisis com la que estem vivint ara mateix amb la pandèmia de la covid-19 i per a reconstruir les seues economies, conduint-les a un creixement intel·ligent, verd i sostenible, millorant la seua qualitat de vida i creant noves oportunitats per al teixit empresarial”.

Per part seua, la rectora ha subratllat la importància de consolidar la col·laboració entre institucions públiques i el sector privat per a “afrontar les transformacions socials i econòmiques en l’era postcovid i avançar cap a models més sostenibles, digitalitzats i resilients”. En aquest sentit, ha destacado les aportacions que pot realitzar l’UJI al programa ICC com a “principal referent de l’ecosistema investigador, innovador i emprenedor de la província” i també per “la projecció internacional de la Universitat en àmbits com la investigació, la gestió de fons europeus i la mobilitat”.

Des de Xarxatec, el seu president ha posat de manifest el “il·lusionant” de poder participar “en aquest projecte on la tecnologia serà clau en l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels ciutadans de Castelló”.

La Iniciativa Ciutats Intel·ligents cerca esprémer el potencial de les tecnologies emergents i prendre mesures ambicioses per a millorar la qualitat de vida de la població i garantir el creixement, la sostenibilitat i la resiliència. Com a membre de la xarxa, Castelló té l’oportunitat de treballar amb les ciutats més avançades en el camp de la innovació aplicada a entorns urbans i intercanviar aprenentatges i experiències per a continuar avançant.

La candidatura de Castelló, presentada per l’Ajuntament a través de l’Oficina de Planificació Econòmica, va comptar amb l’aval de 80 entitats socials i empresarials i té com a assessors locals a l’UJI i a l’Associació d’Empreses de Tecnologies de la Innovació Xarxatec.

D’altra banda, la sessió de hui també ha servit per a traslladar les sensacions de l’equip després de la celebració, a la fi del passat any, del primer ICC City Lab. Una trobada internacional en el qual s’ha evidenciat l’alt nivell de treball existent i que ha permés a Castelló focalitzar els seus interessos en les quatre àrees temàtiques en les quals vol centrar la seua labor en aquests dos anys: canvi climàtic, simulació digital, vinculació port-ciutat i models permanents de cooperació públic-privada. Àrees per a les quals Castelló podria sumar en breu la mentorización de ciutats referents com Singapur, Hamburg o Fènix. Així ho ha avançat la directora de l’Oficina de Planificació Econòmica i coordinadora de la participació de Castelló en el programa ICC, Carmen Vilanova, participant també en la reunió al costat dels assessors locals d’Innovació, Juan Ángel Lafuente per part de l’UJI i Manuel Moreno des de Xarxatec.