Una delegació cubana visita la ciutat en el marc d’un projecte de l’AECID per a conéixer el model d’accessibilitat i inclusió local

La ciutat de Castelló ha rebut aquesta setmana la visita d’una delegació cubana que s’ha interessat a conéixer el model d’accessibilitat local com a exemple de polítiques d’inclusió, en el marc d’un projecte de cooperació internacional amb l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional (AECID). En concret, han visitat la ciutat membres de l’Oficina de l’Historiador de la Ciutat de l’Havana, l’entitat encarregada de la recuperació integral del centre històric de la capital cubana, que s’han desplaçat fins a la capital de La Plana per a conéixer els projectes desenvolupats en matèria d’accessibilitat dins del seu projecte ‘Havana Inclusiva’.

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha destacat que “Castelló és exemple de ciutat accessible i inclusiva” i ha recordat que en 2019 la ciutat va ser reconeguda per la Comissió Europea amb el segon premi en el Access City Award 2020, una cita que reconeix el compromís i esforç dels governs locals que més han treballat per a fer les seues ciutats més accessibles, integradores i amables per a tota la ciutadania. “Ara, aquests projectes i les accions que continuem realitzant en matèria d’accessibilitat són un exemple per a altres ciutats com, en aquest cas, per a l’Havana”, ha apuntat.

La regidora de Benestar Social, Dependència i Infància, Patricia Puerta, ha sigut l’encarregada de rebre a la delegació, que ha pogut conéixer de primera mà el model d’accessibilitat de Castelló a través de reunions tècniques i visites a projectes concrets. “Des de l’any 2015 venim impulsant polítiques integradores i inclusives, que estan transformant Castelló en una ciutat més amable i accessible”, ha indicat Porta. La regidora ha explicat que la ciutat disposa d’un Pla d’Accessibilitat que va comptar amb la participació de l’Organització Nacional de Cecs (Once), la Confederació de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (Cocemfe), l’organització Mes del Fráter i l’Associació de Persones amb Discapacitat Uditiva (Apesocas).

Així, durant la trobada, la delegació cubana ha pogut conéixer projectes relacionats amb l’accessibilitat en el mitjà urbà, en edificis públics, a les platges o en el transport públic, entre altres àmbits. En aquest sentit, s’han abordat projectes com els itineraris accessibles, els banys públics adaptats, els parcs infantils inclusius, els punts de bany accessible a les platges, el transport públic adaptat a persones amb mobilitat reduïda, les parades d’autobús adaptades o les bicicletes elèctriques adaptades per a persones amb mobilitat reduïda que es gestionen a través de Cocemfe.

Després de la reunió, la delegació ha visitat les instal·lacions de Cocemfe per a conéixer, entre altres coses, el funcionament de les bicicletes adaptades, així com les rutes turístiques inclusives. Així mateix, han visitat diverses zones de la ciutat per a conéixer ‘in situ’ les accions per a millorar l’accessibilitat en les zones