Marco segura que aquest reconeixement “suposaria un gran impuls per a l’increment i qualitat de l’ocupació, i l’economia sostenible de la ciutat”

Castelló vol formar part d’un fòrum d’ajuntaments en el qual es comparteixen experiències i projectes innovadors. L’Oficina de Planificació Econòmica de l’Ajuntament, Castelló presentarà la seua candidatura per a formar part de la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació (Xarxa Innpulso), una distinció que atorga el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats a aquelles ciutats que juguen un important paper en la promoció dels seus territoris com a element crucial per al desenvolupament econòmic i social.

Per a constatar l’aposta de la capital per la innovació, l’alcaldessa, Amparo Marco, ha instat a més de 70 entitats a donar suport a la candidatura i sumar-se així a aquesta iniciativa. “Hem d’aprofitar l’ocasió, Castelló reuneix els requisits necessaris per a ser Ciutat de la Ciència i la Innovació 2018, un reconeixement que enfortiria el nostre compromís per la innovació i les polítiques de suport al teixit empresarial, aprenent de les millors pràctiques de la resta de municipis que conformen la xarxa”, ha asseverat Marco.

Els cursos i fires de Castelló Crea (l’Agència de Desenvolupament Local), el finançament a projectes d’innovació social, les beques Talent Ciutat de Castelló, la marca Castelló Gastronòmic per a la promoció del territori de cara al turisme, entre altres accions, han contribuït en gran manera a la diversificació del teixit empresarial i suport a emprenedors, un dels aspectes clau a tindre en compte a l’hora d’avaluar cada candidatura.

A aquestes, l’alcaldessa afig “l’ús innovador que se li ha atribuït a la ceràmica, mitjançant parades del Tram amb bancs calefactors, jocs interactius, semàfors i passos de zebra intel·ligents i revestiment en instal·lacions esportives que absorbeixen l’òxid de nitrogen”.

D’altra banda, iniciatives com l’estratègia Transforma Castelló, la participació en el projecte internacional Unalab per a desenvolupar accions urbanes innovadores, l’estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat o el reconeixement del Ministeri de Transició Ecològica per la primera superilla, la reestructuració de les línies d’autobús i la millora d’accessibilitat i d’els camins escolars, donen forma a la cultura innovadora del consistori. En aquest sentit, Marco ha posat l’accent en el paper que han jugat els Fons Europeus: “El consistori ha rebut la major injecció econòmica de la història contribuint així a l’estat d’innovació en el qual es troba actualment la ciutat”.

Quant als serveis públics i transparència informativa, cal destacar els processos de participació ciutadana per a definir projectes urbanístics, l’assemblea ciutadana per a rendir comptes sobre la gestió municipal o la incorporació del Pla d’Implantació de l’Administració Electrònica.

Xarxa Innpulso
A través de la Xarxa Innpulso, més de 60 ciutats participen en la cerca de solucions als reptes de la ciutat del futur. Per a passar a formar part d’aquesta xarxa, es tenen en compte una sèrie de criteris dividits en tres blocs -ciutadania, organització i empresa- que es valoren en el seu conjunt amb un total de 60 punts. Actualment és un agent cada vegada més actiu de promoció de polítiques noves, com la compra pública d’innovació, el suport a les pimes i als emprenedors i la definició de criteris d’innovació, a més de fomentar la participació en projectes dins del Programa Europeu Horitzó 2020.