El ple sol·licita la delegació de competències per a la renovació del Mestre Canós, un dels quatre centres projectats a la capital

El ple de l’Ajuntament de Castelló ha aprovat per unanimitat la sol·licitud de la delegació de competències a la Conselleria d’Educació per tal de licitar la redacció del projecte que permetrà enderrocar l’actual edifici del CEIP Mestre Canós i construir-ne un de nou. Aquesta obra suposa “la protecció dels serveis públics, perquè volem un centre públic digne que evite l’amenaçadora i determinant segregació escolar.”, com ha indicat el regidor d’Educació, Francesc Mezquita, en la seua intervenció en el primer ple telemàtic del consistori.

La ciutat reprén així els tràmits administratius del Pla Edificant, en el qual hi ha inclosos quatre centre públics que seran reconstruïts o reformats durant els pròxims dos anys. En total, Castelló rebrà de la Conselleria d’Educació 18,8 milions d’euros per a desenvolupar aquests projectes d’obra pública, que permetran injectar liquiditat en el sector de la construcció.

El regidor d’Obres i Projectes Urbans, Rafa Simó, ha destacat que “les obres que contempla el pla Edificant no sols milloraran les infraestructures educatives de Castelló, sinó que en aquests moments de crisi sanitària, econòmica i social per la covid-19, suposaran una important injecció en l’economia local”. “Continuar avançant en la millora de les condicions dels centres educatius com fem hui és el resultat d’un intens treball d’aquest Ajuntament i una inversió de futur que contribuirà a la recuperació econòmica de la ciutat”, ha apuntat Simó.

El Mestre Canós ha estat l’últim a incorporar-se a aquesta llista, després que els tècnics municipals optaren per una nova construcció i descartaren la reforma. Les obres tindran un cost de 3,8 milions d’euros i asseguraran «la pervivència d’un centre històric de Castelló que ja va viure com la introducció d’una línia de 2 anys reviscolava les matriculacions, un creixement que es consolidarà amb aquesta renovació», en paraules del regidor d’Educació.

En canvi, el centre que més avançats té els tràmits és el CEIP Vicent Marzà, la nova construcció del qual ha estat valorada en 6,8 milions d’euros. Després de donar llum verda al projecte d’execució, el consistori ha de licitar l’adequació de l’espai per a traslladar les aules provisionals. La Regidoria d’Educació ja va assegurar els fons per llogar aquest solar durant els pròxims dos anys.

En una situació similar està el CEIP Herrero, el projecte de renovació del qual està valorat en 3,3 milions d’euros. En aquest cas, el consistori utilitzarà com a ubicació per a les aules provisionals un solar de titularitat municipal situat en el districte Est i que podria servir per al trasllat de l’alumnat de futurs centres que s’incloguen a Edificant.

D’altra banda, el projecte del CEIP Elcano ha estat elaborat novament (l’anterior era de 2010) per tal d’adequar-lo a nova normativa d’accessibilitat i millorar la distribució. Entre les modificacions d’aquest nou centre estarà la creació d’un gimnàs en la planta baixa que permetrà optimitzar-ne l’ús fora de l’horari lectiu. El cost d’execució estimat per a aquestes obres és de 4,9 milions d’euros.