Els estudiants de quart curs de Periodisme de la Universitat Jaume I de Castelló, Pedro Ramírez Arias i Pedro Pardo Sánchez, han guanyat el Premi Internacional de Periodisme Mòbil que atorga l’Agència EFE i la Universitat Oberta de Catalunya.

Concretament, han sigut reconeguts en la categoria d’estudiants pel seu reportatge titulat «Un refugio en tiempos de coronavirus», que tracta sobre el treball desenvolupat per la Societat Valenciana Protectora d’Animals i Plantes (SVPAP) durant la pandèmia.

L’obra premiada va ser gravada en les instal·lacions de la protectora situada a San Antonio de Benagéber (València) i està protagonitzada per la presidenta del refugi, Sara Gil, i diverses voluntàries que van contar davant la càmera les seues experiències durant aquests complicats mesos de pandèmia i l’important que és l’adopció i les llars d’acollida en aquests moments de crisi. «Aquest premi va dedicat a cadascuna de les persones que formen aquest grup d’herois que lluiten dia a dia perquè un centenar de gossos i gats puguen tirar endavant», afirma Pedro Ramírez.

Durant aquests últims mesos, refugis d’animals com SVPAP s’han vist desbordats per un augment considerable en el nombre de famílies que els han hagut de demanar ajuda perquè es feren càrrec de les seues mascotes. «Esperem que els quatre minuts que dura el nostre reportatge ajuden a conscienciar la societat de la importància d’adoptar i especialment en aquests últims temps», ressalta Pedro Pardo.

El lliurament dels premis, celebrat el dijous 5 de novembre de 2020 en l’espai Movistar Centre de Barcelona, es va desenvolupar en aquesta ocasió en format virtual a causa de l’impacte de la pandèmia. La cerimònia forma part de les jornades MoJo de Periodisme Mòbil, que tenen com a objectiu promoure l’excel·lència en el periodisme mòbil i estimular la seua pràctica entre els professionals i estudiants de periodisme i comunicació.

El jurat dels premis ha estat format per la directora audiovisual d’EFE, Marta Cerame; la directora del Màster Universitari de Periodisme i Comunicació Digital de la UOC, Candela Ollé; la professora de Ciències de la Informació de la UOC Ana Isabel Bernal; el videògraf i formador del pla MoJo d’Efe, Nacho Martín, i per la periodista experta en periodisme mòbil Carmela Ríos.

La Societat Valenciana Protectora d’Animals i Plantes (SVPAP) és una associació independent sense ànim de lucre que treballa per a pal·liar els efectes de l’abandonament animal, buscant una segona oportunitat als animals abandonats. Qualsevol persona, siga o no sòcia, pot col·laborar amb la SVPAP a través de donacions, de l’apadrinament d’un dels animals o participant com a voluntari en les tasques que es realitzen en el refugi. Per a més informació es pot visitar la seua pàgina web www.svpap.org o contactar-hi a través de les xarxes socials.