El president de la Diputació destaca la importància de la trobada de la setmana passada de Pedro Sánchez amb Ascer “perquè no és habitual que un cap de Govern es reunisca amb un sector específic”

Els representants de 18 municipis del clúster ceràmic de Castelló i del Pacte per l’ocupació dels Municipis Ceràmics i la seua Àrea d’Influència han signat hui en la Diputació de Castelló el manifest ‘Salvem la ceràmica’ que va nàixer de la reunió que el president José Martí va celebrar amb les i els edils el passat 14 de novembre, en les dependències de la pròpia institució provincial en la Plaça de les Aules.

Un text que té com a objectiu l’aprovació per part del Govern d’Espanya i de la Generalitat Valenciana d’ajudes contundents per al sector amb la màxima dotació econòmica possible. El document també ha sigut recolzat pels quatre grups polítics representats en la Diputació de Castelló: PSPV-PSOE, Partit Popular, Compromís i Ciutadans.

Signatura solemne

Les persones encarregades de signar el manifest han sigut: el regidor responsable de l’Àrea d’Ordenació del Territori de l’Ajuntament de Castelló, José Luis López; l’alcalde de Vila-real, José Benlloch; l’alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont; l’alcaldessa d’Almassora, Merche Galí; la regidora de Promoció Econòmica d’Onda, María Baila; l’alcalde de Nules, David García; l’alcalde de l’Alcora, Samuel Falomir; el tinent d’alcalde de Betxí, Salvador Rius; l’alcaldessa de les Alqueries, Esther Lara; l’alcalde de Sant Joan de Moró, Vicente Pallarés; l’alcaldessa de Cabanes, Virgínia Martí; l’alcaldessa de la Vall d’Alba, Marta Barrachina; l’alcalde de Xilxes, José Martínez; l’alcalde de Vilafamés, Abel Ibáñez; l’alcalde de Llucena, David Monferrer; l’alcalde de Figueroles, Luis Gregori; l’alcalde de la Pobla Tornesa, Carles Selma, i el tinent d’alcalde de Ribesalbes, Jordi López. No ha pogut acudir l’alcalde de Moncofa, Wenceslao Alós, que realitzarà la signatura en les pròximes hores.

Els signants són representants de municipis que formen part del clúster ceràmic de Castelló o del Pacte per l’Ocupació en els Municipis Ceràmics i la seua Àrea d’Influència.

Prèviament han estampat la seua rúbrica el president de la Diputació, José Martí, i els portaveus del PSPV-PSOE, Partit Popular, Compromís i Ciutadans: Santi Pérez, Salvador Aguilella, Ignasi Garcia i Cristina Fernández.

Novetats

Al final de l’acte solemne de la signatura el president de la Diputació ha destacat que des de la reunió que es va produir el passat 14 de novembre per a gestar el manifest de ‘Salvem la ceràmica’ «han passat coses», entre elles, la celebració d’una trobada del president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, amb els representants d’una de les patronals del sector, Ascer. En aquest sentit, Martí ha posat de manifest que «no és habitual que un president del Govern es reunisca amb un sector específic», trobada que «entre tots hem fet que siga possible».

Sobre aquest tema ha assenyalat que «a vegades no som conscients de la importància que té una acció». A més, ha manifestat que s’han fet els contactes necessaris i que creu que «al llarg del mes de desembre tindrem bones notícies», subratllant a més que després de l’entrevista amb Ascer el president Sánchez «va mostrar amb claredat la seua proposta d’aprovar ajudes directes al sector», raó per la qual considera que «va ser molt explícit, encara que no entrara en aqueix moment en detalls».

Unitat

El president Martí també ha posat en valor «la signatura de la unitat» realitzada en el dia de hui pels representants dels municipis afectats per la crisi per la qual està travessant la indústria ceràmica i ha confirmat que s’estan mantenint contactes perquè pròximament el sector siga rebut en els ministeris amb capacitat per a actuar.

Resposta de la Generalitat Valenciana

Finalment, el president de la Diputació ha valorat molt positivament la línia de crèdits dotada amb 50 milions d’euros que va activar dilluns passat la Generalitat Valenciana, que no caldrà retornar fins dins de quatre anys, i contribuirà al fet que les empreses puguen tindre liquiditat davant les necessitats més urgents.

Samuel Falomir

En representació dels ajuntaments governats pel Partit Socialista ha intervingut l’alcalde de l’Alcora, Samuel Falomir, valorant positivament les novetats que s’han produït en l’última setmana encara que ha assenyalat que «tots estem impacients per saber quines noves ajudes s’aprovaran des del Govern d’Espanya perquè és clar que les que hi ha hagut fins a aquest moment no han solucionat els problemes que té la província de Castelló». A continuació ha assenyalat que «penjarem les pancartes als ajuntaments i farem tot el que calga perquè se’ns escolte i perquè de la mateixa manera que altres vegades s’ha ajudat a altres sectors econòmics, ara la província de Castelló no siga menys».

Marta Barrachina

L’alcaldessa de la Vall d’Alba, Marta Barrachina, que ha intervingut en nom dels ajuntaments amb govern del Partit Popular, ha mostrat la seua «alegria perquè hui hem portat avant aqueix manifest que tant hem defensat des del principi, i una mica de tristesa perquè els dies continuen passant, fa una setmana de la visita del president del Govern i, de moment, encara no sabem res». Sobre aquest tema, ha assenyalat que «hem posat el comptador i espere que l’espera no s’allargue molt i les ajudes que necessita la província de Castelló arriben com més prompte millor perquè han arribat a altres països i es poden fer».

Ignasi García

Finalment, en representació dels ajuntaments governats per Compromís ha intervingut el portaveu en la Diputació, Ignasi Garcia, qui ha referit que «el de hui és un bon dia» però ha posat de manifest que «des de Compromís tenim clar que aquesta crisi no és conjuntural, perquè el problema ja estava al juny de 2021, molt abans de la guerra, i de la mateixa manera que hui hem sigut tots capaços de posar-nos d’acord, necessitem que el Govern d’Espanya faça el mateix que altres països europeus, com Itàlia». A més, ha dit que «els diputats de Castelló que estan a Madrid, quan creuen la M-30 han de recordar que han de continuar representant al poble i les comarques de Castelló, reivindicant el que hui reivindiquem tots junts ací».