El Castell de Peníscola acull la III Trobada Nacional de Dades Obertes enfocat en l’impuls econòmic i la millora d’experiències turístiques sostenibles mitjançant l’ús de dades obertes

La Diputació Provincial de Castelló posa el focus en l’ús estratègic de les dades per a promoure el turisme. Eixe és l’objectiu de la III Trobada Nacional de Dades Obertes que se celebra este divendres 31 de maig al Castell de Peníscola.

Organitzat per la Diputació de Castelló en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i el Govern d’Aragó, este esdeveniment s’ha consolidat com a referent en l’àmbit de la utilització de dades per al disseny i la creació de polítiques públiques, amb el propòsit d’enfortir la col·laboració entre administracions i promoure l’ús de dades en el desenvolupament de polítiques turístiques.

La presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, ha destacat el poder que tenen les dades obertes “de transformar societats, d’unir-nos i de respondre amb major eficàcia als problemes”. “Les dades obertes són una ferramenta poderosa per a la transformació social i l’avanç global, però el seu verdader potencial només s’aconseguirà si tots treballem junts per a obrir portes, unir esforços i eliminar barreres”, ha subratllat.

Des de la Diputació de Castelló, les dades posades a la disposició de la ciutadania de manera lliure i accessible tenen la finalitat de millorar l’eficiència de les administracions públiques, fomentar la participació ciutadana i de crear igualtat d’oportunitats en la creació de riquesa. “Implementar en els nostres municipis i la nostra província al costat d’empreses i al teixit social les dades obertes, és una anomenada a la transparència i la col·laboració com a pedres angulars d’una societat democràtica, equitativa i justa”, ha indicat la dirigent provincial.

En eixa línia de treball destaca la Diputació de Castelló ja que la setmana vinent rebrà el Segell Infoparticipa reconeixent la labor de l’administració provincial per garantir la transparència en el seu funcionament. En este sentit, la institució provincial ha fregat l’excel·lent en aconseguir un 89,80%. Sobre aquest tema, la dirigent provincial ha enaltit la gran labor realitzada per la diputada de Transparència i Participació Ciutadana, María Tormo, i l’equip tècnic per aconseguir el distintiu.

En l’àmbit turístic, la presidenta Marta Barrachina ha destacat que “escoltar els que ens visiten, conéixer les seues inquietuds i les seues claus decisives per a viatjar d’un lloc a un altre, ens ajuda a millorar les infraestructures, l’oferta turística i els servicis de manera eficient, eficaç i sostenible”.

Així, durant la jornada d’este divendres a Peníscola s’abordaran els avantatges que suposa l’ús de les dades obertes per al disseny de polítiques destinades a l’impuls del turisme i altres activitats associades. La presidenta de la Diputació ha destacat tres beneficis de les dades obertes en l’àmbit turístic i que són la creació de nous serveis que milloren, consoliden i atrauen a nous visitants; facilitar la formació d’empreses que oferisquen i generen nous serveis i ofertes, adaptant-se a les necessitats del mercat; i combinar tecnologies avançades com l’anàlisi Big data i la intel·ligència artificial, per a desenvolupar experiències i productes innovadors que enriquisquen l’oferta turística.

Després de l’obertura de la jornada, el catedràtic de Llenguatges i Sistemes Informàtics de la Universitat d’Alacant, José Norberto Mazón López, ha impartit una ponència sobre el paper de les dades en la transformació digital del turisme.

La programació d’esta III Trobada Nacional de Dades Obertes també inclou una taula que, sota el títol ‘Turisme i economia: espai de dades per a afavorir el creixement’, aborda les oportunitats que presenten els espais de dades perquè l’ecosistema turístic es convertisca en una ferramenta clau per al creixement econòmic.

La segona taula, titulada ‘Com les dades poden millorar les experiències i fer sostenible el turisme’, posa el focus en l’aprofitament intel·ligent de la informació continguda en les dades per a millorar les experiències turístiques per als viatgers, mentres que es preserven els recursos naturals i culturals que fan que estos destins siguen atractius en primer lloc.

En conjunt, la III Trobada Nacional de Dades Obertes perseguix l’objectiu de servir d’espai de coneixement, reflexió i debat sobre aquells temes que se susciten entorn de l’ús de la informació continguda en les dades, per al disseny de polítiques públiques que beneficien a la ciutadania.