La Diputació avança la gala, en la qual seran distingits José Manuel Llaneza a títol pòstum, el Macvac de Vilafamés, Càritas de Sogorb-Castelló i María Jesús Vicent Docón perquè no coincidisca amb la campanya electoral

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha anunciat que la gala del ‘Dia de la Província 2023’ se celebrarà el divendres 5 de maig a l’Auditori i Palacio de Congressos a partir de les 20.30 hores. Es tracta d’un esdeveniment per al qual la institució convidarà a al voltant de 400 persones que podran acudir acompanyades.

Des de 2021 aquest efemèrides es commemora el 16 de maig perquè el naixement administratiu de la institució es va produir aqueix mateix dia de 1822, jornada en la qual van prendre possessió els diputats que van ser triats per a constituir la primera corporació. No obstant això, en la present edició s’ha optat per avançar unes dates la gala en atenció al fet que a les 00.00 hores del 12 de maig donarà principi de manera oficial la campanya electoral per a les eleccions municipals i autonòmiques.

La imatge del ‘Dia de la Província 2023’ concorda amb els nous temps d’avanços cap a la igualtat efectiva entre dones i homes, ja que la dissenyadora guanyadora del cartell, Lina Vila, aporta una representació femenina en la qual s’identifica a una arquera de la Valltorta.

Com en els anys anteriors, la gala serà conduïda per la diputada provincial de Cultura, Ruth Sanz, i en la mateixa s’entregarà Alta Distinció a l’investigador de reconegut prestigi i Premi Príncep d’Astúries, Federico García Moliner. El Mèrit Esportiu a títol pòstum serà per a José Manuel Llaneza, el Mèrit de les Arts per al ‘Museu d’Art Contemporani Vicent Aguilera i Cerni (Macvac)’ de Vilafamés, el Mèrit Solidari per a Càritas Diocesana de Sogorb-Castelló i el Mèrit Innovador per a María Jesús Vicent Docón.

Alta Distinció: Federico García Moliner

Federico García Moliner (Borriana, 4 de març de 1930) va rebre en 1992 el Premi Príncep d’Astúries d’Investigació Científica i Tècnica per les seues contribucions a la física de l’estat sòlid. Va ser el colofó a una gran carrera professional que va començar després de llicenciar-se en Ciències Físiques en la Universitat Complutense de Madrid i doctorar-se en la pròpia Complutense i en la Universitat de Cambridge. Una trajectòria impecable que va desenvolupar en el Consell Superior d’Investigacions Científiques.

També va tindre un important protagonisme a escala internacional, ja que va ser durant tres anys professor en la Universitat de Ilinois. A més, amb els seus treballs sobre la física de l’estat sòlid va desenvolupar una escola espanyola d’investigació que va aconseguir gran notorietat internacional, estudiant les propietats de la matèria sòlida a partir dels seus àtoms. En aquest camp és considerat com una autoritat mundial.

Mèrit Esportiu a títol pòstum

S’atorga a José Manuel Llaneza Carceller (Puçol, 20 de juliol de 1948), en reconeixement al fet que va ser un dels grans artífexs de la brillant història del Vila-real CF SAD, on al llarg de 29 anys va exercir com a gerent, conseller delegat i vicepresident. El seu procedir va ser determinant per a professionalitzar un club modest que acabava de convertir-se en Societat Anònima Esportiva i per a convéncer a Fernando Roig Alfonso perquè es fera càrrec de l’entitat.

En aquest període de temps s’han aconseguit importants èxits com la UEFA Europe League en 2021, la disputa de les semifinals de la Champions League en 2006 i 2022 i el subcampionat de La Lliga en 2008.

Mèrit de les Arts: Macvac

El Mèrit de les Arts s’atorga al ‘Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni (Macvac)’ de Vilafamés, situat en el Palau del Batlle, d’estil gòtic civil, construït a mitjan segle XV i reformat en el segle XVIII. Va ser fundat en 1970 i dirigit pel crític d’art Vicente Aguilera Cerní. La seua seu és un palau gòtic valencià que va ser residència oficial de l’administrador real i seu del representant de l’Orde de Montesa.

El Museu compta entre els seus fons amb unes cinc-centes obres, que abasten moments concrets de la producció artística, que van des de finals dels anys vint fins als nostres dies. Les seues sales guarden mostres de diversos corrents artístics, iniciant el seu recorregut amb la renovació artística valenciana dels anys vint amb escultures de R. Boix, T. Ballester, a les quals se suma la important contribució de J. González, A. Sánchez, H. Goetz, J. Renau i J. Va mirar.

Mèrit Solidari: Càritas Sogorb-Castellón

El Mèrit Solidari és per a Càritas Diocesana de Sogorb-Castelló per la seua llarga trajectòria de lluita contra la fam, l’exclusió, la intolerància i la discriminació. Càritas Diocesana de Sogorb-Castelló, des dels seus inicis com a Secretariat de Caridad comarcal en les zones del Palància i del Millars fins a l’actualitat, s’ha constituït com un agent importantíssim de solidaritat social a la província, i de suport a totes aquelles persones que més ho han necessitat.

Entre les seues moltes bones accions es destaquen les realitzades amb immigrants, persones amb problemes de drogoaddicció, dones maltractades, col·lectius marginats i persones sense llar o en situació de pobresa. A més, s’ha valorat molt especialment la gran faena realitzada durant la pandèmia.

Mèrit Innovador: María Jesús Vicent Docón

El Mèrit Innovador s’atorga a la professora María Jesús Vicent Docón (Vila-real 1973). És coordinadora de l’Àrea de Teràpies Avançades i cap del Laboratori de Polímers Terapèutics en el Centre d’Investigació Príncep Felip de València; responsable del node valencià de descobriment de fàrmacs en l’ERIC EU-Openscreen; integrant del comité estratègic i coordinadora de l’Àrea de Salut en l’Agència Valenciana d’Innovació, i membre del comité de direcció de la ‘Controlled Release Society.

A la fi de 2004 es va incorporar com a investigadora associada al Centre d’Investigació Príncipe Felipe amb un contracte Reintegració Marie Curie i al juny de 2006 va establir el Laboratori de Polímers Terapèutics. El seu grup d’investigació ha sigut finançat per subvencions tant nacionals (incloent La Caixa Health Research Foundation-NanoPanther) com a europees (amb diverses ERANETs actuant com a coordinador, ERC-Co-Grant-MyNano i ERC-PoC-Polymmune), així com projectes de co-desenvolupament amb la indústria.