A Castelló se celebraran els quarts de final del Torneig de Dramatúrgia Valenciana al teatre Principal

El conseller d’Educació, Investigació Cultura i Esport, Vicent Marzà; el delegat de la Unitat Territorial de l’Institut Valencià de Cultura a Castelló, Alfonso Ribes; el director del Torneig de Dramatúrgia Valenciana, Gabi Ochoa, i les dues dramaturgues castellonenques participants, Núria Vizcarro i Ruth Sancho, han presentat hui la competició de quarts de final d’aquest original torneig, que se celebra el 23 de maig al teatre Principal de Castelló i l’entrada del qual és gratuïta.

El Torneig de Dramatúrgia Valenciana té per objectiu donar a conéixer dramaturgues i dramaturgs valencians i visualitzar la seua escriptura teatral. Està concebut com una mostra de textos de huit autors i autores valencians en una competició en rings escènics, en què són els diferents públics els qui determinen el pas cap a la gran final. Els textos els interpretaran 29 actors i actrius valencians professionals.

És la primera vegada que l’Institut Valencià de Cultura organitza aquest esdeveniment i compta amb la col·laboració de la Fundació SGAE, Sala OFF i Creador.es.

Segons el conseller Marzà: “En 2016 i 2017 el torneig el va organitzar Creadores.es. Nosaltres hem volgut donar suport a aquesta iniciativa i és per això que l’hem ampliat i amplificat. Créiem que era molt important territorialitzar aquesta mostra i que no es fera només a València. Créiem també que era fonamental aconseguir un equilibri de dramaturgs representants de les comarques de Castelló, València i Alacant. És per això que duguem el torneig a Castelló, al teatre Principal, i hem treballat perquè dramaturgues d’ací tinguen també espai en aquesta acció de potenciació de la dramatúrgia valenciana”.

El responsable de Cultura de la Generalitat ha afegit que “el Torneig de Dramatúrgia Valenciana és un element més de vertebració cultural al nostre territori i segueix els objectius que tenim fixats al pla “Fes Cultura”. A més, representa la culminació d’una temporada en què, des de l’Institut Valencià de Cultura, hem fet un gran esforç de suport i visibilització de la dramatúrgia viva valenciana a través del muntatge de produccions pròpies en arts escèniques, l’exhibició i tota una sèrie de projectes paral·lels, com els clubs de lectura teatral.”

Durant el torneig els huit participants s’enfrontaran per parelles, per mitjà de dos textos de quaranta minuts llegits per dos actors o actrius professionals, en un ring de boxa.

Els púgils de l’edició 2018 seran: Josi Alvarado, Pascual Carbonell, Jerónimo Cornelles, Paula Llorens, Adrián Novella, Javier Sahuquillo, Ruth Sancho i Núria Vizcarro. A més, l’actor i dramaturg Xavo Giménez actuarà com a mestre de cerimònies.

Les dramaturgues de Castelló al torneig

Ruth Sancho s’ha definit per al torneig com “la cangureta inquieta de Castelló”. És una artista multidisciplinària, guardonada amb el Premi Programa Espanyol de Cooperació Cultural els anys 2010 i 2011. Ha viatjat per tot el món fent teatre, entre altres a Melbourne, on ha desenvolupat gran part de la seua trajectòria artística.

Núria Vizcarro serà per al torneig “la rabosa del Raval”. És titulada superior en Art Dramàtic, té l’especialitat de Dramatúrgia i Direcció per l’Institut del Teatre i l’especialitat d’Interpretació per l’ESAD València. Ha estat guanyadora al 2012 del Premi Nacional de Teatre Castelló a Escena. És també membre fundadora de La Ravalera, companyia especialitzada en espectacles en espais no convencionals i les seues obres s’han estrenat al TNC, teatre Lliure, Sala Beckett, La Seca Espai Brossa a Barcelona, o al Teatre Principal de Palma. Actualment està produint la IV Fira de Teatre Breu de Castelló i en plena creació del proper espectacle de La Ravalera, ‘Instruccions per no tenir por si ve la Pastora’.

Fases del torneig: quarts de final, semifinals i gran final

El 21 de maig se celebraran els quarts de final d’Alacant al teatre Arniches, on s’enfrontaran els dos autors alacantins: Pascual Carbonell i Josi Alvarado.

A Castelló, els quarts de final se celebraran el 23 de maig al teatre Principal, on s’enfronten les dues autores castellonenques: Núria Vizcarro i Ruth Sancho.

Els quatre autors de València, Adrián Novella, Javier Sahuquillo, Jerónimo Cornelles i Paula Llorens, s’enfrontaran en quarts de final els dies 29 i 30 de maig a la Sala Off.

Les semifinals es disputaran al teatre Rialto de València els dies 2 i 3 de juny, i la gran final serà el 12 de juny en el mateix teatre en el marc del Festival Tercera Setmana.