L’Ajuntament d’Almassora comprarà desfibril·ladors i equips contra ennuegaments per als dos instituts, els sis col·legis públics i l’escola infantil San José

El ple del pròxim mes de març incorporarà una modificació de crèdits que reservarà prop de 16.000 euros de fons propis per a l’adquisició d’aquestes unitats i els cursos de formació pertinents que tenen com a principal objectiu garantir la seguretat dels usuaris dels centres educatius.

L’alcaldessa d’Almassora, Merche Galí, i la regidora d’Educació, María José Tormo, han presentat els equips que distribuiran en aquests edificis, seguint la línia dels adquirits per a altres instal·lacions municipals, com els recintes esportius. “Volem que Almassora siga una ciutat cardioprotegida però també entenem que, per l’edat dels potencials usuaris, els equips per a previndre l’asfixia poden ser igual o més necessaris fins i tot que els desfibril·ladors, de manera que comprarem tots dos”, segons ha avançat.

Les unitats tenen com a objectiu reanimar a les víctimes d’asfíxia quan tot el protocol estàndard ha fallat. Conté una màscara que s’insereix a pressió en el mànec. La màscara ha de cobrir el nas i la boca per a comprimir l’aire i facilitar l’expulsió de les restes de la boca. Els equips incorporen una guia amb recomanacions per a evitar l’ennuegament, com tallar tots els aliments en trossos xicotet, en forma longitudinal i transversal, o prohibir als xiquets que mengen mentre corren, juguen o van amb cotxe. L’estret diàmetre de les seues vies aèries i el fet que no tinguen completament desenvolupada l’acció d’engolir afavoreixen l’asfíxia.

Cal recordar que Almassora es va convertir en municipi pioner a la província en la prevenció de atragantamientos amb l’adquisició de tres unitats específiques de primers auxilis en 2017 perquè la Policia Local poguera utilitzar-les en cas d’emergència, a més d’incorporar desfibril·ladors a l’Ajuntament i la Policia Local.

En el cas d’aquests equips, han explicat, es tracta de tecnologia d’última generació que no obliga l’usuari a tindre una formació específica. Els aparells intel·ligents no emeten descàrregues, una vegada connectats els pegats, si el pacient no requereix d’aquesta intervenció. En cas contrari, l’aparell emet les instruccions oportunes per a guiar a la persona que s’està fent càrrec de l’emergència. No obstant això, el paquet d’unitats que comprarà l’Ajuntament inclou cursos de formació presencials per a les persones responsables del seu ús.