La Regidoria de Serveis Socials de Vila-real, encapçalada per la primera tinenta d’alcalde, Silvia Gómez, ha dissenyat un pla de xoc per a desembossar l’ingent volum de treball que ha anat acumulant el departament i reduir la llista d’espera de l’àrea de dependència

Per a això, es preveu el reforç del departament amb huit nous professionals -cinc treballadors socials i tres auxiliars administratius- amb els quals recuperar el ritme que s’ha vist alentit per la falta de personal i també per la pandèmia. L’objectiu és que les peticions de dependència puguen estar al dia en la primera meitat de l’any.

“Per a l’Ajuntament de Vila-real, les persones són el més important. Garantir el seu benestar i fomentar l’autonomia personal, un dret reconegut per llei des de 2006, és el nostre principal objectiu. I així es reflecteix, per exemple, en els pressupostos municipals que acaben d’entrar en vigor, amb un 10% dels comptes destinats a Serveis Socials”, assenyala Gómez. “Però no podem obviar que les coses no estan bé: el volum de treball del departament, en creixement exponencial, sumat a les mancances de personal que hem tingut els últims anys i l’impacte de la covid en les peticions d’ajuda, ha portat a una situació en les llistes d’espera en dependència que ens preocupa i ens ocupa. Per això, impulsarem un pla de xoc especial que, després de la incorporació de nou personal a través de les noves places creades i el contracte programa de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, prioritzarà de manera absoluta la gestió de la dependència per a reduir de manera notable l’espera en les resolucions. Espera per la qual demanem novament disculpes”, agrega la regidora de Serveis Socials.

En aquests moments, el departament municipal té un total de 290 peticions de dependència pendents de resolució, de les quals 111 estan en fase inicial (pendents de l’enregistrament de dades per a la seua remissió a la Generalitat) i altres de 179, mancant valoració per part dels treballadors socials. “És una xifra elevada que lamentem però que dona compte del volum de treball que afronten els Serveis Socials municipals, amb els quals es calcula que un 70% de la població vila-realenca ha tingut alguna vegada contacte per diferents motius”, assenyala Gómez. De fet, les peticions de dependència registrades en els últims anys s’han multiplicat de manera notable, passant de les 133 sol·licituds de 2020 a les 295 registrades durant l’any 2021.