Banderes Verdes és la campanya estival de Ecovidrio que reconeix la labor dels ajuntaments i hostalers locals en matèria de reciclatge d’envasos de vidre i el seu compromís amb l’avanç cap a un desenvolupament sostenible

L’Ajuntament de Benicàssim i més de 108 establiments hostalers de la localitat competiran este estiu per fer-se amb la Bandera Verda de la sostenibilitat de Ecovidrio. L’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d’envasos de vidre a Espanya celebra la quinta edició de #MovimientoBanderasVerdes, la seua reconeguda campanya estival que té com a objectiu posar en valor i reconéixer el compromís de l’hostaleria local i els ajuntaments en el reciclatge d’envasos de vidre, la protecció del medi ambient i l’avanç cap a un desenvolupament sostenible.

Així, Benicàssim rivalitzarà amb fins a 40 municipis valencians amb l’objectiu d’alçar-se o revalidar la “Bandera Verda de la Sostenibilitat” de Ecovidrio que ja van aconseguir l’Alfes del Pi i Finestrat durant la passada edició d’esta iniciativa.

Enguany Ecovidrio també reconeixerà als dos establiments hostalers més responsables i compromesos amb la sostenibilitat de la Comunitat Valenciana, avaluant les seues iniciatives per a millorar la gestió del reciclatge de residus, el seu consum d’energia i aigua o la seua aposta per una compra sostenible, entre altres variables. El restaurant Casa Muntanya (València) i el restaurant Hydra (Calp, Alacant) van ser els establiments hostalers premiat en la passada edició. Així mateix i com a novetat enguany, a part d’este reconeixement, Ecovidrio convidarà a dos persones de cada establiment guanyador, a gaudir d’una Màster Class i una degustació de diversos plats oferits per un reconegut xef amb Estrella Verde Michelin.

El Moviment Banderes Verdes és una campanya amb la qual, tots els estius, Ecovidrio s’alia amb municipis i hostalers per a donar resposta als elevats índexs de consum d’envasos de vidre que es registren en les zones costaneres del nostre país durant l’època estival. Durant els mesos d’estiu es consumixen un terç dels envasos de vidre que es posen en circulació i prop del 50% dels residus d’envasos de vidre d’un sol ús que es posen en el mercat són generats pel sector hostaler. Conscient de la necessitat de fer costat a l’hostaleria, Ecovidrio posarà en marxa a un equip d’educadors ambientals per a dotar de mitjans, informació i incentius al sector HORECA de la costa espanyola.
El Moviment Banderes Verdes s’ha consolidat com una iniciativa clau per a Ecovidrio dins de la seua aliança amb el sector de l’hostaleria. A nivell nacional, la quinta edició d’esta campanya comptarà amb la participació de més de 156 municipis costaners de cinc comunitats autònomes diferents i més de 16.000 establiments hostalers. Totes eixes localitats competiran per fer-se amb els nous guardons que Ecovidrio entregarà en el territori nacional.

Lepe i Rota (Andalusia), Castelldefels i Vandellòs i l’Hospitatel de l’Infant (Catalunya), l’Alfás del Pi i Finestrat (Comunitat Valenciana), Alcudia i Menorca (Illes Balears) i San Pedro del Pinatar (Regió de Múrcia) van ser els nou municipis reconeguts en 2023 amb este segell de localitat turística sostenible compromesa amb la conservació del mitjà a través del reciclatge de vidre. A més, dos d’ells tindran l’oportunitat de revalidar el seu guardó durant este estiu en la vigent edició d’esta iniciativa.

Per part seua, Singlot Tapes (Illes Balears); 1935 Hotel & Apartments i Picanya Hamburgueseria (Catalunya); Hydra i Casa Muntanya (Comunitat Valenciana); El Ros 360é (Regió de Múrcia); i Hotel Magazonia, Costacabria Restaurant en la Mar i Restaurant Casa Santi (Andalusia) van ser els establiments hostalers premiats en la passada edició de la campanya per la seua aposta per mesures pioneres a favor del medi ambient i el seu activisme en favor de l’economia circular.
Ecovidrio és l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de residus d’envasos de vidre a Espanya. En 1997, després de l’aprovació de la Llei d’Envasos i Residus d’Envasos i l’arrancada de les seues operacions en 1998, es va convertir en l’entitat gestora d’un model de reciclatge que garantix un servici complet i al qual tenen accés tots els ciutadans. En termes de finançament, 8.000 companyies envasadores fan possible, amb la seua aportació a través del punt verd, el sistema de reciclatge.
La labor de Ecovidrio destaca per garantir el reciclatge d’alta qualitat a través del contenidor, potenciar les infraestructures de contenerització i recollida, invertir en plans i recursos destinats a incrementar el reciclatge d’envasos de vidre en l’hostaleria, mobilitzar als ciutadans a través de campanyes de sensibilització i promoure la prevenció i l’ecodisseny dels envasos.
En les últimes dos dècades el sistema de Ecovidrio ha permés que hui dia es reciclen set de cada deu envasos de vidre.
El reciclatge d’envasos de vidre és un element fonamental per a contribuir al desenvolupament sostenible, fomentar la transició cap a l’economia circular i lluitar contra el canvi climàtic. A més, el reciclatge d’envasos de vidre és una activitat dona suport al compliment de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.