L’alcaldessa de Castelló es reuneix amb el rector Calin Oros

 

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, s’ha entrevistat amb el rector de la Universitatea Valahia, Calin Oros, per a conèixer d’a prop el desenvolupament del conveni de col·laboració signat fa tres anys amb la Universitat Jaume I i analitzar la possibilitat d’ampliar-ho a nous àmbits. L’objectiu principal de l’acord interuniversitari s’ha centrat fins ara en l’àmbit de seguretat, amb la col·laboració a través de la Càtedra EuroCop de Prevenció i Predicció del Delicte de la UJI per a desenvolupar el model de policia de proximitat que funciona a Castelló de forma satisfactòria.

Castelló està satisfeta de col·laborar centres acadèmics tan rellevant com el de Valahia. L’experiència de les policies locals està sent compartida i el resultat assolit és un major benestar ciutadà”, afirma. En eixa línia, l’alcaldessa ha transmès al rector la voluntat de seguir avançant en el desenvolupament del conveni, especialment referent a la resposta de les administracions públiques davant una eventual emergència.

La connexió entre les dues universitats s’ha produït a conseqüència de la presència rellevant de la comunitat romanesa a Castelló, que ha propiciat l’estrenyiment de les relacions de la capital de la Plana amb les institucions locals de Târgovişte de la regió de Dâmboviţa. El nombre d’estudiants d’origen romanés en la UJI és d’uns 400. La intenció de la Universitatea Valahia és impulsar l’intercanvi educatiu en el marc del programa Erasmus i, de forma especial, en l’àmbit de la recerca.

A pesar que la crisi ha propiciat el retorn d’una part de població romanesa al seu país, moltes famílies han arrelat a Castelló i mantenen la seua presència en la ciutat, encara que algun dels progenitors, especialment els homes, s’hagen marxat a treballar a Romania o altres països europeus. Les segones generacions de la immigració segueixen tenint importància i accedeixen als estudis universitaris en la UJI.

En els contactes mantinguts amb representants de les institucions de Târgovişte, l’alcaldessa de Castelló ha destacat el caràcter emprenedor de la comunitat romanesa, que ha creat empreses locals i ha contribuït al creixement econòmic castellonenc. En aquests moments, el Govern romanés ha llançat un programa en col·laboració amb la UE per a facilitar la tornada d’immigrants al seu país per a promoure eixos negocis allí. El programa es denomina Fii antreprenor en tara ta (Emprèn en el teu país).