Vila-real es prepara per a viure la Setmana Santa local, una manifestació de fe, tradició i cultura declarada d’interés turístic autonòmic des de 2020, que torna en tota la seua essència a través d’una programació amb prop de trenta actes religiosos i culturals

L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, la presidenta de la Junta Central de Setmana Santa, Carmina Arrufat, i el regidor de Turisme, Diego A. Vila, han presentat hui la Setmana Santa de 2023, “que és tradició, devoció, fe i emoció però també és una manifestació cultural de primer ordre i una oportunitat per a Vila-real des del punt de vista turístic i de dinamització econòmica”, ha ressaltat l’alcalde.

Benlloch ha subratllat que, amb més de quatre segles d’història, la Setmana Santa de Vila-real ha crescut fins a comptar amb deu confraries i germandats i una Junta Central que en 2024 complirà 50 anys i que “ha sabut innovar i incorporar actes i elements nous sense perdre l’essència per a fer possible una Setmana Santa més atractiva i adaptada al segle XXI”. En aquest sentit, l’alcalde ha subratllat actes que destaquen per la seua singularitat com la Processó del Silenci de la Confraria del Santíssim Crist de l’Hospital; la processó infantil i juvenil de la Confraria de Santa Maria Magdalena que se celebra en la parròquia de Santa Isabel; o el Laquima Vere, la representació musical de la Passió, obra d’Alfredo Sanz, “un espectacle únic en tota Espanya, que cada any ha anat incorporant innovacions per a potenciar-lo i fer-ho més atractiu”. El primer edil també ha significat la representació de la Passió amb peces de Playmobil a càrrec de Diego Pérez, que s’exposarà a la Casa de l’Oli; la participació, per primera vegada, del Grup de Dolçainers i Tabaleters El Trull en la Setmana Santa, amb motiu del seu 35é aniversari; i un acte que es recupera després de la pandèmia com és la peregrinació a Torrehermosa, poble natal del patró Sant Pasqual, impulsada per la Confraria de la Sang.

L’alcalde ha destacat la gran tasca que realitza la Junta Central de Setmana Santa, que compta amb el suport de l’Ajuntament a través d’un conveni de 20.000 euros. Finalment, ha remarcat que “la Setmana Santa de Vila-real és una de les més potents de la Comunitat Valenciana quant a actes, sempre amb absolut respecte i sense oblidar el que celebrem, però també incorporant elements que reforcen aquesta manifestació cultural, turística i d’oportunitats de dinamització econòmica per a la nostra ciutat”. L’alcalde ha agraït a la nova presidenta, Carmina Arrufat, i al seu equip tot el treball, així com a l’ex president Pascual Sanz, pels seus 15 anys al capdavant de l’organisme.

Carmina Arrufat ha desgranat la programació de la Setmana Santa, que manté el gruix d’actes ja amb total normalitat després de la pandèmia. Així, aquest diumenge tindrà lloc el XIII Pregó Musical amb la participació de l’Agrupació Musical Verge de Gràcia i dues agrupacions d’Albacete. El divendres 24 de març se celebrarà el Pregó de Setmana Santa, que en aquesta edició serà a càrrec de María Pilar Nácher Martí. La Passió musical Laquima Vere s’ha programat per al dissabte 1 d’abril, mentre que el diumenge les confraries i germandats es donaran cita en la tamborada local. El dimarts 4 d’abril arrancaran les desfilades processionals amb la processó infantil-juvenil en la parròquia de Santa Isabel; la processó del Dimecres Sant, la Processó del Silenci, el dijous 6 d’abril, i la processó del Sant Enterrament, el divendres 7 d’abril, donaran pas a la Vigília Pasqual del dissabte 8 d’abril i finalment la processó del Encuentro el Diumenge de Resurrecció.

Per part seua, el regidor de Turisme, Diego A. Vila, ha destacat que, una vegada superada la pandèmia, “per fi podrem celebrar de manera plena la declaració d’interés turístic autonòmic aconseguida en 2020”.