En 2020 va retallar a la meitat el període mitjà de pagament de factures respecte a quatre anys enrere

L’Ajuntament d’Almassora va retallar fins als 14,15 dies el període mitjà de pagament de factures en 2020 per a alleujar les càrregues derivades de la crisi econòmica del coronavirus. D’aquesta manera, tots els òrgans gestors del consistori es van bolcar l’any passat per a reduir el procés de liquidació a autònoms i empreses fins a aconseguir la millor dada dels últims anys.

El regidor d’Hisenda, Santiago Agustí, ha destacat que aquest treball conjunt ha situat a l’administració local com una de les més solvents de la província dins de les del seu volum pressupostari i ha destacat com a inèdit en els últims anys el període mitjà de pagament del tercer trimestre de 2020, que es va situar en 10,57 dies.

“Després del primer trimestre, quan va esclatar la pandèmia, no hem deixat una forqueta que oscil·la entre els 10 i els 14 dies per a compensar a empreses i autònoms el descens dels ingressos vinculat a la retallada de l’activitat que ha suposat el coronavirus”, segons aquesta part. De fet, ja en la segona quinzena de març, coincidint amb el primer estat d’alarma, l’Ajuntament va desemborsar 577.669,28 euros en factures als seus proveïdors.

Tal com ha indicat l’edil, les majors beneficiàries han sigut les empreses locals, que van copar gran part de la despesa en subministraments, obres i serveis a través del pla Reactivem. De fet , entre la desescalada de la primavera i el mes de desembre, el consistori va contractar empreses i autònoms de la localitat per a fer treballs valorats en 308.666,20. “Són més de 300.000 euros que es queden a Almassora per a mantindre l’activitat i garantir la solvència d’aquests treballadors”, en paraules de Santiago Agustí.

El programa de suport a l’empresa local és pioner i es mantindrà durant aquest exercici, igual que els òrgans gestors continuaran amb la política per a accelerar el pagament a proveïdors, que ha passat de 29,75 dies en 2017 a 17,3 un any després, 16,2 de mitjana de 2019 i els 14,15 que constitueixen el període mitjà de pagament a proveïdors en 2020, segons les dades del balanç facilitat per la Tresoreria municipal.

Aqueixos fons han permés, entre altres, injectar liquiditat a les empreses locals per la pintura de l’edifici de Serveis Socials en l’avinguda José Ortiz, el pati del centre social de Corell o la séquia de la Ratlla, a més dels jocs infantils en les places de Tots Sants i Santa Teresa. La reparació del clos de la zona esportiva de la platja, l’adequació de les dutxes del vestuari del camp José Manuel Pesudo, el jardí vertical al costat del col·legi Regina Violant i les voreres de la plaça Verge de Fàtima són uns altres dels treballs executats en 2020 contractats a empreses locals.