L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha anunciat hui un Pla extraordinari de reajustament i priorització pressupostària que guia en aquests mesos la gestió municipal i en el qual les persones i el manteniment dels serveis públics són els eixos centrals

Benlloch ha emmarcat aquest pla en el context socioeconòmic actual, caracteritzat per la inflació, l’increment de costos energètics i subministraments -que ha triplicat la factura municipal-, les licitacions d’obres desertes, l’impacte de la despesa en la lluita contra la covid -que supera els 5 milions d’euros- així com la incertesa econòmica i la crisi energètica i de materials que ja ha obligat la indústria ceràmica a realitzar ajustos de personal. L’alcalde ha recordat que, en el cas de Vila-real, la ciutat encadena aquesta crisi actual amb la crisi de la pandèmia i els efectes devastadors que en les arques municipals han tingut el deute i l’urbanisme heretats del PP. “A conseqüència d’aquesta herència tenim un deute viu de 28,4 milions d’euros, una situació que no tenen altres municipis de l’entorn”.

Davant aquesta realitat, i tenint en compte la incertesa socioeconòmica del moment actual, a causa sobretot de la guerra de Rússia contra Ucraïna, Benlloch ha anunciat aquest pla que passa per prioritzar a les persones i garantir els serveis públics de qualitat sense incrementar la pressió fiscal i aparcant projectes “per a quan vinguen temps millors”. El primer edil ha assegurat que “és moment de la contenció, la responsabilitat per a mantindre tot el que hem aconseguit, treballant junts, i d’aquesta manera estar preparats per a tirar avant amb força”. Benlloch ha subratllat que “hem de salvar la situació actual sense demanar més esforç a la ciutadania, i prioritzant a les persones i els serveis públics, establint les bases de la nova Vila-real del segle XXI, en col·laboració amb altres administracions i amb les entitats i empreses”.

Sobre aquest tema, ha recordat que la situació econòmica ha triplicat el cost de manteniment dels serveis públics però, “malgrat això i d’haver hagut de destinar 5 milions d’euros imprevistos a la lluita contra la covid, hem tirat avant projectes com la Ronda Sud-oest, el nou pavelló Joan Baptista Llorens, la nova piscina Aigua-salut, carrils bici, el bus Groguet, el pla de reindustrialització, entre molts altres, que han transformat la ciutat”. El primer edil insisteix en la necessitat de mantindre la qualitat dels serveis públics. “Portem dos anys renunciant al cobrament de la taxa per ocupació de via pública i aplicant el 95% de bonificació de l’IBI als locals amb negocis per a ajudar al comerç i l’hostaleria en un moment tan complicat, la qual cosa ha suposat deixar d’ingressar prop d’1,5 milions d’euros”. L’equip de govern aposta per mantindre aquestes mesures per a continuar ajudant a famílies, comerços i indústries, la qual cosa suposarà renunciar a ingressos i per tant “haurem de prioritzar despeses”.

D’aquesta manera, l’alcalde no preveu grans inversions. “Només impulsarem actuacions, aportant solars o espais, per a aquells serveis que milloren Vila-real però que no pague l’Ajuntament”. Respecte als fons europeus “no anirem a grans projectes que ens obliguen a haver d’aportar molts diners, perquè a més hem de ser conscients que les infraestructures després requereixen d’un manteniment”. Únicament es duran a terme les obres que siguen urgents i en relació als projectes que han quedat deserts, com l’alberg de l’ermita de la Mare de Déu de Gràcia, l’intercanviador de transports, la rehabilitació de l’Alqueria de Botànic Calduch o els projectes de modernització de polígons, l’alcalde afirma que “no renunciem a ells però de moment els aparcarem si aqueixos diners ens fa falta per a les persones i per a mantindre els serveis bàsics com el manteniment d’instal·lacions esportives, zones verdes, gestió de residus, manteniment de col·legis, etc.”.