El Ple de l’Ajuntament de Vila-real ha aprovat per unanimitat la concessió dels Premis 20 de Febrer extraordinaris en reconeixement a l’esforç per a fer front a la covid-19, que s’entregaran a les associacions, entitats i col·lectius que han lluitat contra la pandèmia

El lliurament d’aquests premis, que compten amb el consens de tots els grups municipals, es durà a terme durant les festes patronals, en un acte oficial que tindrà lloc el 22 de maig en la plaça de Sant Pasqual. La regidora de Relacions Institucionals, Noelia Samblás, ha explicat que es tracta de “una distinció que vol ser un clar homenatge a tots aquells que han protagonitzat la lluita contra la pandèmia durant aquests dos anys en què hem viscut una greu crisi sanitària que ens ha demostrat la vulnerabilitat i, en el mateix temps, la grandesa de l’ésser humà, en l’exemple de col·lectius de persones que han anteposat la salut dels altres a la seua pròpia i han ajudat en primera línia contra la pandèmia”.

La llista d’associacions, entitats i col·lectius de persones que rebran la distinció “és àmplia perquè reflecteix l’esforç humà, el treball en equip, la cooperació i la solidaritat viscuda en una situació única i sense precedents que ha marcat les nostres vides durant els dos últims anys”. Així, es distingirà amb els Premis 20 de Febrer extraordinaris a: els Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat; Exèrcit; Policia Local i Protecció Civil; les regidories i departaments municipals de Serveis Socials, Oficina d’Atenció i Tràmits, ordenances i netejadores, Cementeri Municipal i Serveis Públics; empreses de serveis funeraris; Registre municipal de voluntariat covid-19; Departament de Salut de la Plana; xarxa solidària de confecció de màscares higièniques i reutilitzables; col·lectiu xiques positives; grup de makers; agrupació d’agricultors; entitats socials; projecte #CuentaConmigo del Villarreal CF; residències de persones majors; Ucovi; Ashiovi; centres educatius i escoles infantils de Vila-real; comerciants del mercat ambulant; comerciants del Mercat Central; col·lectiu de netejadores i netejadors; col·lectiu de periodistes i mitjans de comunicació; Fundació Caixa Rural Vila-real; Mesa del Pacte local pel renaixement de Vila-real; xiquets i xiquetes de Vila-real i representants del Consell de Xiquets i Xiquetes de Vila-real; col·lectiu de persones majors; i ciutadania de Vila-real.

L’acte de lliurament se celebrarà el 22 de maig a les 12.00 hores a la plaça de Sant Pasqual. Noelia Samblás ha avançat a més que l’escultor local Manuel Martí Moreno ultima l’escultura en homenatge a les víctimes de la pandèmia, que se situarà a l’entorn del Cementeri Municipal.

D’altra banda, el Ple ha aprovat per unanimitat 76 nous expedients per a la bonificació del 95 % de l’impost sobre béns immobles (IBI) als locals amb negocis instal·lats dins del paquet de mesures d’alleujament fiscal acordades en el marc de la Mesa del Pacte local pel renaixement de Vila-real. Amb aquests expedients, la suma total de bonificacions aprovades pel consistori ascendeix a 363, amb un impacte econòmic de 384.192 euros en benefici de xicotetes empreses i autònoms, tal com ha destacat el president de la Comissió d’Hisenda i coordinador de la Mesa del Pacte local pel renaixement, Xus Madrigal. L’edil ha agraït el consens dels grups municipals, així com d’Ashiovi i Ucovi. 

Finalment, la sessió plenària també ha donat llum verda al reajustament pressupostari que supera els 4,2 milions d’euros i correspon a un expedient de suplements de crèdit per import de 4.146.065 euros i un expedient de crèdits extraordinaris per valor de 112.921 euros. De fet, un dels principals objectius de la modificació del pressupost és fer front als sobrecostos energètics, amb una dotació extraordinària d’un milió d’euros per a garantir el subministrament elèctric i de gas en instal·lacions municipals.