L’alcaldessa presenta les estratègies i programes europeus en els quals participa Castelló en l’acte institucional amb motiu del Dia d’Europa

“Quan en 1986 el Govern espanyol va decidir entrar en la Unió Europea ja va veure a Europa possibilitats de desenvolupament per al nostre país, una finestra oberta al futur. Quan l’actual equip de Govern va entrar en l’Ajuntament de Castelló fa tres anys vam veure aqueixa mateixa finestra oberta al futur de la nostra ciutat i l’oportunitat de transformar Castelló de forma global”. L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha reivindicat així el paper estratègic de la Unió Europea en la transformació de la ciutat en els àmbits social, ambiental, urbanístic i econòmic així com en la generació de noves oportunitats.

Marco ha detallat les estratègies i programes europeus en els quals participa l’Ajuntament de Castelló i que contribuiran a consolidar un nou model de ciutat en l’acte convocat avui, 9 de maig, per a celebrar el Dia d’Europa i que ha reunit en el Casino Antic a representants institucionals, polítics, econòmics i socials de Castelló. “La nostra mirada segueix posada a Europa, sense deixar de valorar el nostre, perquè Europa és Castelló i Castelló és cada vegada més Europa”.

Fruit d’aqueixa voluntat, ha afegit la primera edil, “Castelló compta amb primera vegada amb una Oficina de Planificació i Projecció Econòmica que està especialitzada en l’obtenció i gestió de fons europeus amb els quals pretenem impulsar la transformació de la ciutat”.

Entre els programes europeus, destaca l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI) que suposa la major inversió de fons europeus en la història de Castelló amb 20,2 milions d’euros cofinançats al 50% entre l’Ajuntament de Castelló i els fons operatius Feder. L’EDUSI_Castelló s’estructura a partir de quatre objectius temàtics per a avançar cap a l’Smart City (2,1 milions d’euros); afavorir la transició cap a una economia més sostenible (4,6 milions d’euros); conservar el medi ambient i promoure l’eficiència dels recursos (6,7 milions d’euros); i promoure la inclusió social i lluitar contra la pobresa i qualsevol forma de discriminació (6 milions d’euros). A més, també hi ha una partida de 800.000 euros destinada a la coordinació i gestió dels fons.

Aquests quatre objectius estratègics es concreten en projectes, com la construcció de cinc nous quilòmetres de carrils bici o el nou pont del riu Sec (ja adjudicats) o la millora de l’accessibilitat en parades públiques, en procés d’adjudicació. A més, segons ha anunciat l’alcaldessa de Castelló, també s’han incorporat projectes com la remodelació del camí Caminás entre Sant Jaume de Fadrell i la Basílica del Lledó; la regeneració urbana de barris; la rehabilitació del Mercat Central; la promoció d’espais verds urbans en el Grau; un edifici per al desenvolupament local de l’envelliment actiu; projectes d’innovació i economia social; millora de l’eficiència energètica en edificis públics o sensorització de parades de càrrega i descàrrega, aparcament per a persones amb mobilitat reduïda i parades de taxi.

Però els vincles amb Europa van més enllà de l’EDUSI. En aquest sentit, Amparo Marco ha detallat altres quatre programes en els quals l’Ajuntament de Castelló participa activament, en àmbits tan diversos com la sostenibilitat, la seguretat urbana, la promoció del talent, la compra pública innovadora, la innovació, l’eficiència energètica o el drenatge sostenible de l’aigua de pluja. A més, l’Ajuntament està pendent de la resolució d’altres tres projectes i programes: el GreenWet Marjaleria, el Sunbuilding i el Life.